Yeni şehircilik akımı ve içerdiği ilkeler bağlamında Fener-Balat yerleşimi incelenmesi
Investigation of Fener-Balat avenue in the context of new urbanization principles
  1. Tez No: 825268
  2. Yazar: ŞEYMA İNALCAN
  3. Danışmanlar: PROF. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Yeni Şehircilik, Fener-Balat Caddesi, Urbanization, New Urbanism, Fener-Balat Street
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kentler, değişen fiziksel koşullar, sosyo-kültürel alışkanlıkların değişmesi ve ekonomik sebeplerden dolayı bozulmalara maruz kalmıştır. Bu bozulmalar, bazen kent dokusunda bazen de kenti oluşturan tüm bileşenlerde gerçekleşebilmektedir. Kentte oluşan bozulmalar, kent merkezlerindeki alanların fiziksel olarak bozulmasına, niteliğini kaybetmesine ve çöküntü alan halini almasına sebep olur. Bu durumun önüne geçmek için, kentsel dönüşüm uygulamaları gerekmektedir. Bu bağlamda kentsel dönüşüm uygulamaları; bozulan alanların, kent dokusuna uygun, bölgede yaşayan halkın sosyo-kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde doğru politikalar ile birlikte tekrar kente geri kazandırılması şeklinde açıklanabilmektedir. Yeni Şehircilik ilkelerinin kentsel gelişim projelerinde değerlendirilmesi, bunların uygulanmasına ve kentsel çevre üzerindeki etkisine ilişkin değerli bilgiler sağlamaktadır. Genel olarak, bulgular, Yeni Şehircilik ilkelerinin çağdaş kentsel gelişimde farklı derecelerde geniş çapta benimsendiğini göstermektedir. Karma arazi kullanımı, yürünebilirlik, bağlanabilirlik ve toplu taşıma odaklı tasarımın entegrasyonu, daha canlı, kapsayıcı ve sürdürülebilir toplulukların oluşmasına katkıda bulunmuştur. Bu ilkeler kent dokusuna yaya dostu ortamların şekillenmesi, yeşil alanların ve kamusal olanakların dahil edilmesi ile kent toplulukları içindeki sosyal etkileşimi teşvik etmektedir. Bu araştırmanın amacı yeni şehircilik ilkeleri ile örtüşen kent planlama model uygulamalarının; mahalle semt ölçeğinde, Fener Balat Semti örneği üzerinden irdelenmesidir.
Özet (Çeviri)
Cities have been exposed to deterioration due to changing physical conditions, changes in socio-cultural habits and economic reasons. These deteriorations can occur sometimes in the urban fabric and sometimes in all the components that make up the city. Deterioration in the city causes the areas in the city centers to deteriorate physically, lose their quality and become depressed areas. In order to prevent this situation, urban transformation applications are required. In this context, urban transformation applications; It can be explained as restoring the degraded areas to the city with the right policies in accordance with the urban fabric and meeting the socio-cultural needs of the people living in the region. Evaluation of the New Urbanism principles in urban development projects provides valuable information on their implementation and impact on the urban environment. Overall, the findings indicate that the principles of New Urbanism are widely adopted to varying degrees in contemporary urban development. The integration of mixed land use, walkability, connectivity and public transport-focused design has contributed to the creation of more vibrant, inclusive and sustainable communities. These principles encourage social interaction within urban communities by shaping pedestrian-friendly environments, incorporating green spaces and public facilities into the urban fabric. The aim of this research is to implement the urban planning model applications that overlap with the new urban planning principles; The aim of this study is to examine the neighborhood district scale, through the example of Fener Balat District.