Trabzon ili Çaykaya ilçesi Çambaşı köyü mutfak kültürü
Trabzon province Çaykaya district Çambaşı village cuisine culture
- Tez No: 825311
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA SÜMBÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Trabzon, Yemek, Halk Mutfağı, Halk Kültürü, Trabzon, Food, Folk Cuisine, Folk Culture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlamış olduğumuz“Trabzon İli Çaykara İlçesi Mutfak Kültürü”isimli çalışmamızda, Trabzon'un Çaykara ilçesi mutfak kültürü içerisine yer alan araç ve gereçlerinin sözlü kültüre ve yaşama yansıması, mutfak kültürü kapsamında kendine yer edinen saklama yöntemleri,yöreye has yeme-içme verimleri etrafında ele alınmıştır.Türk mutfağının genel tanıtımı ile başlayan çalışmamızda, bölgesel farklılıklara değinilerek, Karadeniz, Doğu Karadeniz, Trabzon mutfaklarından da bilgiler verilmiştir. Çaykara özeline odaklanan çalışmamızda, Anadolu coğrafyasının beslenme alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları destekleyen unsurlar, genel hatları ile tanıtılmış, bölgenin sadece doğası ile değil damağa dönük renkli yönü ile de tanıtımı amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study titled“Culinary Culture of Çaykara District of Trabzon Province”, which we prepared as a master's thesis, the reflection of the tools and equipment in the culinary culture of Çaykara district of Trabzon on oral culture and life, the storage methods that have a place within the scope of culinary culture, the local food and beverage. around their efficiency. In our study, which started with the general introduction of Turkish cuisine, regional differences were mentioned and information was given about the Black Sea, Eastern Black Sea and Trabzon cuisines. In our study, which focuses on Çaykara, the nutritional habits of the Anatolian geography and the elements that support these habits are introduced in general terms, and it is aimed to introduce the region not only with its nature but also with its colorful aspect towards the palate.