Suça sürüklenen çocukların aleksitimi özellikleri, bağlanma stilleri ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of alexithymia characteristics, attachment styles and quality of life of juvenile delinquent
- Tez No: 825334
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU SERİM DEMİRGÖREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: suça sürüklenen çocuk, aleksitimi, bağlanma stilleri, juvenile delinquent, alexithymia, attachment style
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çağımızın en önemli sorunlarından olan ve tüm dünyada sayısı giderek artan çocuklarda suça sürüklenme ile ilgili bu çalışmamızda, Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (DEÜTF ÇERSAH) Adli Polikliniğine başvuran suça sürüklenen çocukların aleksitimi özelliklerini ve bağlanma stillerini incelemek, yaşam kalitelerini değerlendirmek ve bu özellikler açısından suça sürüklenmiş çocuklarla suça karışmamış çocukları kıyaslamak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda dahil edilme ve dışlanma kriterlerine uyan, 12-18 yaş aralığında suça sürüklenmiş 21 çocuktan oluşan olgu grubu ve dahil edilme ve dışlanma kriterlerine uyan, psikiyatrik hastalıklar, yaş ve cinsiyet özellikleri bakımından eşleştirilmiş suç öyküsü bulunmayan 12-18 yaş aralığında 21 çocuktan oluşan klinik kontrol grubu çalışmaya alınmıştır. Tüm katılımcıların eşlik eden psikiyatrik tanısı olup olmadığı K-SADS-PL-DSM-5 ile değerlendirilmiştir. Semptom şiddetlerini değerlendirmek için CGI-S kullanılmıştır. Katılımcıların aleksitimi özellikleri Çocuklar İçin Aleksitimi Ölçeği(ÇAÖ) ile, bağlanma stilleri Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği ile, yaşam kaliteleri ise Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği(ÇAYKÖ) ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın sosyodemografik verileri incelendiğinde suça sürüklenen çocukların %95,2'sinin erkeklerden oluştuğu, eğitimlerine devam etmeme oranlarının yüksek olduğu, ailelerinde ve çevrelerinde suça karışma öykülerinin daha fazla olduğu, anne ve babalarının eğitim düzeylerinin düşük olduğu, aile içi sözel ve fiziksel şiddet bildirme oranlarının yüksek olduğu, %57,1'inde psikiyatrik bozukluk olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda suça sürüklenen çocukların dışa yönelimli düşünme alt boyutu özelinde daha aleksitimik olduğu, daha fazla kaçınan bağlanma stili sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmamızda suça sürüklenen çocuklarla suça sürüklenmeyenler arasında yaşam kaliteleri açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which is one of the most important problems of our age and which is increasing in number all over the world, the delinquency of children; It was aimed to examine the alexithymia characteristics and attachment styles of delinquent children who applied to Dokuz Eylul University Child and Adolescent Psychiatry Forensic Polyclinic, to evaluate their quality of life, and to compare delinquent children and non-criminal children in terms of these characteristics. For this purpose, 21 juvenile delinquents between the ages of 12-18, who met the inclusion and exclusion criteria, were included in the case group. And 21 children between the ages of 12-18 who met the inclusion and exclusion criteria and did not have a criminal history matched in terms of psychiatric diseases, age and gender were included in the clinical control group. Whether all participants had a concomitant psychiatric diagnosis was evaluated with K-SADS-PL-DSM-5. CGI-S was used to assess symptom severity. The alexithymia characteristics of the participants were evaluated with the Children's Alexithymia Scale (CAS), their attachment styles were evaluated with the Three-Dimensional Attachment Styles Scale, and their quality of life was evaluated with the Children's Quality of Life Scale. When the sociodemographic data of the study are examined, 95.2% of the children delinquent are male, the rate of not continuing their education is high, the history of being involved in crime in their families and their environment is higher, the education level of their parents is low, and the rate of reporting domestic verbal and physical violence is high. It was determined that 57.1% of them had psychiatric disorders. In our study, it was concluded that the juvenile delinquents were more alexithymic in terms of externalizing thinking sub-dimension and exhibited more avoidant attachment style. In our study, no significant difference was found in terms of quality of life between juvenile delinquents and those not delinquent.