Paylı mülkiyetin sona ermesi
Termination of shared ownership
- Tez No: 825429
- Danışmanlar: PROF. DR. OZAN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk Medeni Kanunu, Eşya Hukuku, Paylı Mülkiyet, Pay, Paydaş
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Paylı Mülkiyet ilişkisi kanun koyucu tarafından 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun IV. Kitabı olan Eşya Hukuku başlığı altında düzenlemiştir. Tek başına mülkiyetten farklı olarak bir eşyanın birden fazla kişi tarafından kullanılıyor olması, yararlanılması ve tasarruf edilmesinde pay sahipleri arasında görüş ayrılıklarının olacağı öngörülmüş ve buna ilişkin ayrıntılar üzerinde durulmuştur. Çalışmamızda Paylı mülkiyet ilişkisinden kaynaklanacak ihtilaflarda nelere dikkat edilmesi gerektiği, pay sahiplerinin sorumlulukları ve bu eşyanın yönetimi ile sona erme hallerinin neler olduğu ele alınmıştır. Buna göre paylı mülkiyet, birden çok kişinin maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli pay oranlarında malik olması halidir. Pay sahiplerine paydaş denir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise bu eşyanın bir bütün olarak tek bir mülkiyetin konusu olmasıdır. Ortada tek bir mülkiyet hakkı ve yetkisi vardır. Bu tek mülkiyet hakkı, yetkileri ve yükümlülükleri ise birden çok kişiye aittir. Birlikte mülkiyetin daha iyi anlaşılmasını sağlamak adına, paylı mülkiyetin nitelemesi ve yönetim işlerinin nasıl yürütüldüğü, paydaşlığın kuruluş ve sona ermesindeki sorunların neler olduğu ve nasıl çözüme kavuşturulacağına dair hem Yargıtay kararları hem de Türk Medeni Kanunu çerçevesinde değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship of Shared Ownership is regulated by the legislator under the title of Property Law in the IV. Book of the Turkish Civil Code numbered 4721. Unlike sole ownership, where one person has the complete control over an object, shared ownership involves multiple individuals using, benefiting from, and disposing of a single object, which can lead to differences in co-owners' opinions. Therefore, the details of this type of ownership have been emphasized and elaborated upon. This study discusses what needs to be considered in disputes arising from shared ownership relationships, the responsibilities of co-owners, and the management and termination of this type of ownership. Accordingly, shared ownership is the condition where multiple individuals possess a specific proportion of an object without it being physically divided. These individuals are referred to as co-owners. It should be noted that the object in question is the subject of a single ownership as a whole. There is only one ownership right and authority over the object. However, this single ownership right, its authorities, and obligations are shared among multiple people. In order to provide a better understanding of shared ownership, this study has evaluated the characteristics of shared ownership and how management issues are carried out, as well as the problems that may arise during the establishment and termination of co-ownership and how they can be resolved, both within the framework of Turkish Civil Code and the decisio