كتاب الرَّقيات للإمام محمد بن الحسن الشيباني جمعاً ودراسة
İmam Muhammed b. el-Hascn eş-Şeybâni'nin rakkiyât adlı kitabının derlenmesi ve tahlili
  1. Tez No: 825431
  2. Yazar: AAESHAH GHANIM MANSOOR AL-NUAIMI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Fıkhı, er-Rakiyyât, Şeybânî, İbn Semâa, Zâhiru'r-Rivâye, en-Nevâdir, Islamic Fiqh. Al-Raqiyat. Al-Shaibani. Ibn Sama'a. The appearance of narration, Anecdotes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezin amacı, Muhammed b. Semâa'nın (ö. 233/847) hocası Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî'den (ö. 189/804) naklettiği er-Rakiyyât ismiyle bilinen görüşlerinin Hanefî kitaplarından derlenip bir araya getirilmesidir. Araştırmanın önemi, müellifin ilmî konumundan kaynaklanmaktadır. Zira Şeybânî, Hanefî mezhebinin önemli müçtehid imamlarından biridir. Zâhiru'r-rivâye dışında kalan diğer eserler gibi Rakiyyât'ın da ilmi kıymeti inkâr edilemez. Zira kitap Hanefî mezhebindeki fetvaları içermektedir. Üstelik bu rivayetler, kendisiyle istişhâd edip onlara dayanan Hanefî alimlerinin büyük ilgi ve alakasını çekmiştir. Araştırmada Şeybânî ve İbn Semâa'nın şahsî ve ilmî hayatları yazılırken betimleyici tarihsel yöntem kullanılmıştır. Hanefî kitaplarında yer alan Rakiyyât'la ilgili rivayetlerin derlenip, bir araya getirilmesi, mükerrer olan fetvaların atılması ve rivayetlerin fıkıh konularına göre taksiminde analitik tümevarım yöntemi tercih edilmiştir. Rivayetlerin birbirleriyle uyumu ihtilafı ve rivayetler arasında tercih yapılmasında karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan neticelerden önemlileri şunlardır. Hanefî âlimler, Rakiyyât'da bulunan konulara kitaplarında değinmiş, konuyla ilgiyi bilgiyi Rakiyyât'tan aktarmış, bu hususlara önem vermiştir. Nâtifî, İbn Mâze, Ebu'l-Leys es-Semerkandî, Kudûrî ve Serahsî bu alimlerdendir. Rakiyyât isimli eser, günümüze ulaşamasa da içerdiği bilgiler, Hanefî âlimlerin kitapları aracılığıyla bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to collect and extract the sayings of Imam Muhammad bin Al-Hassan Al-Shaybani (d. 189/804) scattered in the books of the Hanafi masters narrated by his student Muhammad bin Sama'a (d. 233/847) in what is known as Al-Raqiyat, These are the issues that Al-Shaibani issued a fatwa on during his practice of the judicial profession in the Syrian city of Raqqa, and the scope of the study is determined in the printed books of Hanafi jurisprudence. The importance of this study comes from the author's scientific standing, as he is one of the prominent and diligent scholars of the Hanafi school. The scientific value of the book“Al-Raqiyat”is very famous, along with other books from books that are not apparent from the narrator, as these books contained fatwas in the Hanafi school of thought. Moreover, these narratives received remarkable attention. And the care of the Hanafi jurists who cited it and relied on it. The study followed the historical descriptive approach when translating the two imams al-Shaybani and Ibn Sama'a and introducing their biographies and scientific, and the inductive and analytical approach when counting and collecting the narrations of“Al-Raqiyat”in the available Hanafi jurisprudence books, dropping the repeated ones, and dividing the narrations according to the jurisprudential chapters. These narratives or their differences and weighting between them. Among the most important findings of this study: Ruqyyat are issues spread in the books of the Hanafi masters. The jurists of the Hanafi school of thought transmitted them, confirmed their attribution to the book, and paid special attention to them. Among them are: Al-Natifi, Ibn Maza, Abu Al-Layth Al-Samarqandi, Al-Qadduri, Al-Dahlawi, Al-Sarkhasi, and other jurists. Ruqyahs are among the lost books, but most of their issues are contained in the books of Hanafi jurisprudence, and the topics they dealt with.