An Historic account of retail architecture
Alışveriş mimarisine tarihi bir bakış
  1. Tez No: 82547
  2. Yazar: R.DERYA ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: alışveriş, alışveriş mimarisinin tarihi, satış alanları, boş zamanların değerlendirmesi kavramı üzerine kurulmuş satış alanları, rasyonel değiş-tokuş ilkesine dayandırılmış satış alanları. vı, shopping, history of retail architecture, retail outlets, leisure- oriented retail outlets, value-oriented retail outlets. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz ALIŞVERİŞ MİMARÎSİNİN GEÇMİŞİNE BİR BAKIŞ Çavuş, R. Derya Y, Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vacit Imamoğlu Ocak 1999, 133 sayfa Alişveriş faaliyeti modern yaşamın önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Günümüz insanlar birbirinden değişik alışveriş biçimlerini değişik satış mekanlarında yaşamaktadır. Günümüzdeki alışveriş kalıplan ve mekanlan uzun bir geçmişin ürünüdür. Fakat özellikle 19. yüzyıl ve bu yüzyılda endüstrileşmeyle meydana gelen ekonomik, teknolojik ve sosyal gelişmeler perakendeciliğin ve dolayısıyla alışveriş mekanlannın tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Diğer tarafdan, 20. yüzyılın ilk yarısındaki gıda ve paketleme endüstrisindeki gelişmeler ve araba sahipliğindeki artış günümüzdeki alışveriş biçimlerinin oluşmasında ve alışveriş mimarisinin gelişmesinde önemli etmenlerdir. Alışveriş faaliyeti çok dinamik bir yapıya sahiptir ve değişen dünya şartları ile birlikte değişmektedir. Dolayısıyla bu çalışanının konusu tarih içinde değişen alışveriş mimarisi ve ortaya çıkan satış alanlarıdır. Bu tez günümüzdeki satış alanlarının dayandığı temel kavramları bulmaya çalışmakta ve bu kavramlara karşı farklı mimari yaklaşımları irdelemektedir. Çalışma giriş ve sonuç bölümlerinin dışında dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü takip eden ilk üç bölümde sırasıyla endüstrileşme öncesitoplumları, 19. yüzyılı ve 20. yüzyılı kapsayan alışveriş mimarisi üzerine bir tarih araştırması yer almaktadır. Alışveriş mimarisi ve tarih boyunca ortaya çıkan satış alanlarının incelenmesinden sonra, günümüzdeki satış alanlarının başlıca iki ayrı kavram üzerine kurulduğu ortaya çıkmıştır. Bu kavramların ilki, alışverişin bir boş zaman faaliyeti olarak görülmesi, diğeri ise alışverişin bazı temel ihtiyaçların rasyonel bir şekilde karşılanmasıdır. Dolayısıyla, beşinci bölüm bu iki kavrama dayandırılmış satış mekanlarının değerlendirilmesine ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN HISTORIC ACCOUNT OF RETAIL ARCHITECTURE Çavuş, R. Derya M. Arch Thesis, Department of Architecture Supervisor Prof. Dr. Vacit Imamoğlu January 1999, 133 pages Shopping activity has an important role in the modern life, in the present day, people experience different kinds of shopping pattern in different kind of retail outlets. The roots of present shopping patterns and retail outlet types can be rooted back to the 19th century when sociological, technological and economical developments occurred by the effect of industrialization. However, the ages before the 19th century can give important clues for the retailing patterns of the present day. On the other hand, developments in food processing and packaging industries and increase in car ownership in the 20th century have important effects in the formation of current shopping patterns and retail architecture. Shopping patterns and retail outlet types changes with the changing world. So, the subject of this study is the retail architecture and emerging retail outlet types throughout the history. And the aim of the study is to find current retail outlet types and different architectural approaches to these types in relation with the current concepts of architecture. HIThe study is formed in four main parts in addition to introduction part as the first chapter and the conclusion as the last chapter. In the second, third and fourth chapters, research on the history of retail architecture in the pre-industrial societies, 19th century and 20th century are presented respectively. After examining the history of retail architecture, it is realized that current retail outlets concentrated basically on two concepts. The first one is“leisure”and the second is“purposive exchange”for the basic needs. So fifth chapter is allocated to the investigation of these two basic retail outlet types of the present day, called“value-oriented retail outlets”and“leisure oriented retail outlets”.