Performanceanalysis of aero-gas turbines and cyclic life consumption assesment
Aero-gaz türbinlerinin performans analizi ve çevrimsel ömür tüketim hesabı
  1. Tez No: 82556
  2. Yazar: OYGAR DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Motor performansı, Görev Profili, Çevrimsel Motor Ömrü. VI, Engine Performance, Mission Profile, Cyclic Engine Life. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz AERO-GAZ TÜRBİNLERİNİN PERFORMANS ANALİZİ VE ÇEVRİMSEL ÖMÜR TÜKETİM HESABI Demiröz, Oygar Yüksek Lisans, Makna Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Cahit ERALP Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kahraman ALB AYRAK Temmuz 1999, 154 Sayfa Bu tezin amacı, turbojet ve turbofan motorlarının performans analizlerinin, motor/uçak konfıgürasyonlarınm, görev profili analizlerinin ve ömür hesaplamalarının bilgisayar destekli olarak yapılmasıdır. Bu analizleri yapan yazılıma“MISPRO”adı verilmiştir. Bu yazılım, Microsoft Visual Basic 3.0 Professional Edition kullanılarak geliştirilmiştir. Bu yazılım hem motorun hem de motor/uçak konfıgürasyonlarınm belli bir noktadaki performans analizlerini, görev profili analizlerini, motor/uçak konfigürasyonları için çevrimsel motor ömür tüketim hesaplarını, aero-derivativeuygulamalara yönelik olarak turbojet motorlarının gas jeneratörü pompa karakteristiklerini oluşturur ve son olarak gerekli tüm veri tabam operasyonlarını yapar. Programda bulunan veri tabanı, motorların referans şartlanndaki verilerini ve bu motorlar tarafından güçlendirilen uçakların verilerini içerir.Program, kullanıcının, belli uçuş düzenlerinde, uçak ve motoru arasındaki etkileşimi rahatça anlamasını sağlar. Kullanımı kolay arayüzleri ve çekici grafikleri ile“MISPRO”motor/uçak analiz programlarının sayılı örneklerinden biridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE ANALYSIS OF AERO-GAS TURBINES AND CYCLIC LIFE CONSUMPTION ASSESSMENT Demiröz, Oygar M. Sc. Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Cahit ERALP Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kahraman ALBAYRAK July 1999, 154 Pages The aim of this thesis is to perform computer aided performance analysis of turbojet and turbofan engines, mission profile analysis of engine/aircraft configurations and lifing calculations.“MISPRO”is the name given to the software that perform the analysis. The software is developed by using Microsoft Visual Basic 3.0 Professional Edition. The software performs single-point performance analysis of either engines consumption calculations for engine / aircraft configurations, constitution of gas HIgenerator pumping characteristics of turbojet engines as a guide for aero-derivative applications, and finally needed database operations. The database contained in the software includes reference condition data of the engines and data of the aircrafts powered by these engines. The software provides the user with a good understanding of the interaction of the aircraft with its engine during certain flight regimes. With its user-frienly interfaces, and attractive graphics, MISPRO is one of few examples of such engine/aircraft analysis programs.