Design of a microprocessor controlled 3-D workbench
Mikroişlemci denetimli üç eksenli hareket düzeneğinin tasarımı
  1. Tez No: 82555
  2. Yazar: KORAY DAYANÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET METE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: otomatik hareket düzeneği. iv, automated workbench. iii
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz MİKROİŞLEMCİ DENETİMLİ ÜÇ EKSENLİ HAREKET DÜZENEĞİNİN TASARIMI DAYANÇ, Koray Yüksek Lisans, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Mete BULUT Ocak 1999, 79 sayfa Bu tez bir otomatik hareket düzeneğinin tasarlanması ve üretilmesini kapsamaktadır. Hareket düzeneğinindeki tabla kartezyen kordinatlarında yaklaşık olarak 2 m hareket etme yeteneğine sahiptir. Otomasyon 3 adet adım motoru ve mikroişlemci kartı ile sağlanmıştır. Öncelikle hareket düzeneğinin mekanik yapısı tasarlanmış ve üretilmiştir. Düzeneğin yapısı, tablanın x, y, z-ekseninde yaklaşık 2m hareket etmesine olanak verecek şekilde tasarlanmıştır. Daha sonra düzeneğin kontrol mekanizması tasarlanmış ve üretilmiştir. Kontrol mekanizması temel olarak mikroişlemciyi, adım motorları ve sürücü devrelerini ve kullanıcı programını kapsamaktadır. Tablanın bulunacağı nokta kullanıcı programı ile girilir ve tabla adım motorlarının kontrol edilmesi ile istenilen, noktaya götürülür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF A MICROPROCESSOR CONTROLLED 3-D WORKBENCH DAYANÇ, Koray M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Mete BULUT January 1999, 79 pages This thesis is concerned with design and implementation of an automated workbench. The end-effector, in the workbench, has the ability to move about 2m in cartesian coordinates. The automation is provided by 3 stepper motors and a microcontroller card. First, the mechanical structure of the workbench is designed and implemented. The structure is designed to move the end-effector about 2 m in x, y, z-axis. Then, the control mechanism of the workbench is designed and implemented. The control mechanism mainly depends on a microcontroller, 3 stepper motors, their drivers and a user program. The desired point of the end effector in the workbench is entered from the user program and the end-effector is moved to the desired point by means of stepper motors control.