On archelypol monumentality in architecture
Mimarlıkta arketipsel anıtsallık
- Tez No: 82557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL AKÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Anıt, Anıtsalhk, Mimarlıkta Sembolizm, Yüce, Düzen, Derin Yapı, Kollektif Bilinçaltı, Arketip, Monument, Monumentality, Symbolism in Architecture, Sublime, Order, Deep Structure, Collective Unconscious, Archetype
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez mimarlıkta anıtsallık kavramı üzerine bir çalışmadır. Öncelikle anıt ve anıtsallık kavramları farklı tanımlamalarına göre genel bir çerçevede incelenmekte, daha sonra mimari anıtsallıkta sembolizm ve“anıtsal anıtlar”konusunda yoğunlaşılmaktadır. Mimari sembolizmde bir katmanlandırma tanıtılmakta ve“derin yapı”kavramının anıtsallıkla ilişkisi araştırılmaktadır. Arketip kavramı, ve arketip kavramıyla anıtsallık arasındaki ilişki incelenmektedir. Daha sonra bu çerçevede tanımlanan“arketipsel anıtsallık”, temel kaynakları olarak tanıtılan“yüce”ve“düzen”kavramları ile ilişkili olarak tartışılmaktadır. Tartışmanın devamında, Louis Kahn ve Aldo Rossi'nin bu çalışmada tanımlanan anıtsallığı örnekleyen ve yirminci yüzyılda geçerliliğim gösteren çalışmaları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is an investigation into the concept of monumentality in architecture. The basic definitions of the terms of“monument”and“monumentality”are grouped under four categories: monuments of memorial value, monuments of historical value, monuments of scale and scope, and monumental monuments. This thesis concentrates on the last category of“monumental monuments”, that is, on the architectural symbolism of monumentality. A layering in the symbolism of architecture is presented and the concept of“deep structure”in relation to monumental architecture is explored. The concepts of“deep structure”and“archetype”, as well as the relationship between the concept of archetype and monumentality are briefly examined, and the concept of“archetypal monumentality”is introduced. inSubsequently,“archetypal monumentality”is discussed in relation to its basic sources, that is, the“sublime”and the“order”. The discussion is followed by an analysis of the works of Louis Kahn and Aldo Rossi, which provide examples of archetypal monumentality in the twentieth century and point to the relevance of the subject matter in contemporary architecture.