Buğday bitkisinde pestisit zararları
Damages of pesticide on wheat plant abstract pesticide damages on wheat
  1. Tez No: 825589
  2. Yazar: MEDET ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ŞAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Ziraat, Chemistry, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, Pestisit, Kalıntı, Wheat, Pesticide, Residue
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
BUĞDAY BİTKİSİNDE PESTİSİT ZARARLARI Medet ŞİMŞEK Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2023 Danışman: Doç. Dr. Abdullah ULAŞ ÖZET Pestisitler günümüzde modern tarım açısından vazgeçilmez unsurlardır. Fakat kontrolsüz ve bilinçsiz biçimde kullanılan pestisitlerin çevre ve insan sağlığına ciddi oranda zarar vermekte olduğu yapılan çalışmalarda elde edilen bulgular arasında yer almaktadır. Bununla birlikte pestisitlerin bunun yanında depolanması ve kullanımdan artan ilaçların bertarafı esnasında ortaya çıkan hatalara bağlı olarak da çevre kirliliğinin meydana gelmesi söz konusudur. Buna bağlı olarak pestisitler çok sayıda canlı üzerinde toksik etkiye sahip olduğundan bahsetmek gereklidir. Bu çalışmanın amacı pestisitlerin insan sağlığı üstündeki etkilerini ortaya koymaktır. Buğday bitkisinde yer alan pestisit kalıntılarının miktar açısından incelenmesi ve sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmada buğday bitkisinde kalıntı halde bulunan pestisitlerin analiz edildiği farklı çalışmalar taranmıştır. Buna bağlı olarak pestisitlerin insan sağlığı üstünde ciddi etkilerinin bulunduğu ve bazı pestisit türlerinin bu yüzden yasaklandığı görülmüştür. Toksititesi yüksek olan pestisitler insan sağlığı açısından incelendiğinde kanserden, böbrek rahatsızlıklarına dek çok sayıda hastalığa neden olduğu yapılan araştırmalarda elde edilen bulgular arasında yer almaktadır. Bu nedenle pestisit uygulamalarının bilinçli bir şekilde, bu konuda uzman olan kişiler tarafından yapılmasının gerekliliği ve ayrıca pestisitlerin insan sağlığına, çevreye daha az zararlı olanlarının tercih edilmesi gerekli görülmüştür.
Özet (Çeviri)
DAMAGES OF PESTICIDE ON WHEAT PLANT ABSTRACT PESTICIDE DAMAGES ON WHEAT Medet ŞİMŞEK Erciyes University, Graduate School Of Natural And Applied Sciences Master Thesis, June 2023 Advisor: Assoc. Dr. Abdullah Ulas ABSTRACT Pesticides are indispensable elements in modern agriculture today. However, it is among the findings obtained in studies that pesticides used in an uncontrolled and unconscious way cause serious harm to the environment and human health. In addition, environmental pollution occurs due to the errors that occur during the storage of pesticides and the disposal of excess drugs. Accordingly, it is necessary to mention that pesticides have toxic effects on many living things. The aim of this study is to investigate the effects of pesticides on human health. The pesticide residues in the wheat have been examined in terms of quantity and the results has been evaluated. In the study, different studies have been scanned in which pesticides found in the wheat has been analyzed. Accordingly, it has been observed that pesticides have serious effects on human health and some pesticide types are banned for this reason. When pesticides with high toxicity are examined in terms of human health, it is among the findings obtained in studies that they cause many diseases from cancer to kidney disorders. For this reason, to be conscious of the use of pesticides, to be used by experts in this field, and to prefer pesticides that are less harmful to human health and the environment have been regarded necessary.