Impact of Ankaray light rail transportation system on the mode choice characteristics of the population a long its catchement area
Ankaray hafif raylı toplu taşım sisteminin etki alanı içerisindeki kişilerin ulaşım türü tercihleri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 82565
  2. Yazar: NURSUN DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Urban Public Transportation, ANKARAY Light Rail Transit System, Mode Choice, Modal Split Models, Utility and Disutility Analysis, Catchment Area. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
öz ANKARAY HAFİF RAYLI TOPLU TAŞIM SİSTEMİNİN BU SİSTEMİN ETKİ ALANI İÇERİSİNDEKİ KİŞİLERİN ULAŞIM TÜRÜ TERCİHLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ DOĞRU, Nursun Yüksek Lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ali Türel Mayıs 1999, 133 sayfa Bu çalışma, ANKARAY hafif raylı toplu taşım sisteminin bu sistemin etki alanı içerisindeki kişilerin ulaşım türü tercihleri üzerindeki etkilerini incelemiştir. Teorik çerçevede kentsel ulaşım kavramı ve toplu ulaşım sistemleri tartışılmış ve Ankara için yapılmış bütün kentsel ulaşım planlama çalışmaları gözden geçirilmiştir. Bu teorik çerçeve içerisinde, toplu taşımacılığın arz ve talep yönleri analiz edilmiştir. Bu çalışma aynı zamanda, tür seçim sürecinin farklı boyutlannı ve farklı tipteki tür seçimi modellerini de incelemiştir. Kişilerin ulaşım türü tercihlerinin daha iyi anlaşılabilmesi için ise davranış teorisi ve yolculuk süresi kavramlan detaylı olarak ele alınmıştır. Kentsel toplu taşım sistemleri incelendikten sonra, ANKARAY istasyonlanndan anket yöntemiyle toplanan veriler kullanılarak bir ampirik çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlan göstermiştir ki; ANKARAY projesinin birinci aşamasının tamamlanması, kişilerin ulaşım türü tercihleri üzerinde önemli değişim etkileri yaratmıştır ve en önemli değişim de önceden diğer toplu taşımtürlerini - özellikle de belediye ve özel halk otobüsleri ile dolmuşu - kullananlar üzerinde gerçekleşmiştir. Bu yolcuların ulaşım türü tercihleri ANKARAY lehine olmuştur. ANKARAVın açılmasından sonra kişiler yolculuktan sırasında daha uzun mesafeler yürümeyi ve daha uzun süreler harcamayı göze almaya başlamışlar ve bu da ANKARAVın etki alanının genişlemesi sonucunu doğurmuştur. Aynca kişilerin ANKARAY yolculuklanndaki birincil amaçlan iş yerlerine ve okullarına ulaşmak iken, ANKARA Y"ı tercih etmelerindeki öncelikli sebebin de bu ulaşım türünün toplam yolculuk süresini kısaltıcı etkisi olduğu saptanmıştır. Anahtar kelimeler Kentsel Toplu Taşımacılık, ANKARAY Hafif Raylı Toplu Taşım Sistemi, Tür Seçimi, Türel Dağılım Modelleri, Kullanma ve Kullanmama Analizi, Etki Alanı vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPACTS OF ANKARAY LIGHT RAIL TRANSPORTATION SYSTEM ON THE MODE CHOICE CHARACTERISTICS OF THE POPULATION ALONG ITS CATCHMENT AREA DO?RU, Nursun M.S..Department of City Planning Supervisor Prof. Dr. Ali Türel May 1999, 133 pages This thesis analyzes the impacts of ANKARAY Light Rail Transportation System on the mode choice characteristics of the population along its catchment area In the theoretical framework, urban transportation concept and public transit systems are discussed. All the available urban transportation planning studies for Ankara are also rewieved Within this theoretical framework, supply and demand side of public transportation are analyzed. This study also determined the different aspects of mode choice process and different types of modal split models. In order to understand the mode choice characteristics of passengers, the behavioral approach and travel time concept are analyzed in detail. After examining all these characteristics of urban public transportation, an empirical study is carried out using the date that are collected at ANKARAY stations by interviews. Results of this study revealed that the completion of the first phase of ANKARAY project has had important impacts on the mode choice characteristics iiiof passengers along this line. There have been significant changes in the mode choice of people, as many passengers have diverted from other public transit systems, especially municipal or private buses and jitneys-in favor of ANKARAY Light Rail Transit system. After the opening of the ANKARAY system people are willing to walk longer distance and spend longer times than the transit system design standarts and thus catchment area of the system has enlarged up to the previous disutility level. The primary reason of the choice of ANKARAY is going to work places and schools. Finally due to the reduction effect on total travel time and travel cost of ANKARAY, passengers who were using other modes of transportation before, prefer ANKARAY now.