Changes in the production organization and location selection processes of the textile and cloting industries in Ankara: A comparative study between 1990 and 1998
Ankara'da tekstil sanayinin üretim yapısı ve yer seçimindeki farklılıklar: 1990 ve 1998 yılları arasındaki üretim yapısı ve yer seçimlerinin karşılaştırmalı çalışması
- Tez No: 82569
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP KAYASU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Konfeksiyon Sanayi, Yer Seçim Yapısı, örgütsel Yapı, Yer Değiştirme Yapısı, Fason İlişkiler, Clothing Industry, Site Selection Processes, Organizational Structure, Relocation Processes, Subcontracting
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
1980'li yılların başından bu yana tekstil ve konfeksiyon sanayileri Türkiye ekonomisinin en önemli sektörleri konumundadır. Dahası, giyim sanayindeki toplam ihracat tüm tekstil sanayi ihracatının üçte ikisini oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu sektörün daha geniş bir çerçevede yer seçimi ve örgütsel yapısı önem kazanmıştır ve incelemeye değer bulunmuştur. Bu çalışmanın en çok vurgulanan amacı, tekstil ve konfeksiyon sanayiinde hüküm süren yer seçim yapısı ve yer seçim yapısmda zaman içinde süregelen değişimler olacaktır. Ankara'da 1990 ve 1998 yıllan itibariyle gerçekleştirilen alan araştırması, buradaki yer değiştirme yapışım anlamamıza yardımcı olacaktır. Yer değiştiren firmaların örgütsel ve yer seçim yapısı 5 değişik değer ışığında daha detaylı olarak incelenecektir. Bu beş değer sırasıyla; firma ölçeği, ürün yapısı,pazar ilişkisi, fason ilişkileri ve işçi pazarıdır. Aynı zamanda tekstil ve konfeksiyon sanayinin yersel konfîgürasyonu dört değişik kategoride ele alınıp yukarıda söz edilen değerler esas almarak irdelenecektir. Son olarak, bu çalışma göstermiştir ki, Ankara tekstil ve konfeksiyon sanayi, tüm çalışma süresince yer alan 5 değer açısından, yani, firma ölçeği, ürün yapısı, pazar ilişkisi, fason ilişkileri ve işçi pazarı açısından önemli bir değer kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
The textile and clothing industries have been the most prominent sectors of Turkish economy since the early 1980s. In addition, exports of the clothing industry reached up to two-thirds of the exports of the textile and clothing indutries as a whole. As a result of the importance of this industry, its nature of organizational structure and site selection processes should be analyzed in the wider contextual framework. The most important goal of this study is to unravel the nature and dynamics of the prevailing forms of location selection of the textile and clothing industry in Ankara. The location selection processes of this particular sector has been examined through field surveys that were carried out at two different periods of time, i.e. 1990 and 1998. Findings of these field surveys have been evaluated in inorder to develop an understanding regarding to the process of relocation. In a wider contextual framework of analysis the relocated firms' organizational and site selection processes have been examined through five different variables. These variables are the scale of firms, product types, market characteristics, inter- firm relations and labor market characteristics. Moreover spatial configurations of the textile and doming industries have been examined under four different categories, which have been developed with reference to the five variables that were mentioned previously. Finally, this study has shown that the textile and clothing industries in Ankara has gained profound importance with regard to the scale of firms, product types, market characteristics, inter-firm relations, and labor market characteristics, namely all of these five variables that were taken into consideration throughout the study.