Optimized fuzzy approach to unit commitment problem in power system
Güç sistemlerindeki üretim planlaması problemi için bulanık yaklaşım
- Tez No: 82574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık, Ayarlama, Jeneratör Planlama, Genetik Algoritma IV, Fuzzy Logic, Tuning, Unit Commitment, Genetic Algorithm m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz GÜÇ SİSTEMLERİNDEKİ ÜRETİM PLANLAMASI PROBLEMİ İÇİN BULANIK YAKLAŞIM EGRI, Rasim Yüksek Lisans, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İsmet ERKMEN Temmuz 1999, 130 Sayfa Bu çalışmada, güç sistemlerindeki ana poblemlerden biri olan üretim planlaması problemini çözmek için bulanık mantık teorisi kullanılan yeni bir çözüm tekniği sunulmaktadır. Üretim planlama prosedürü bir güç sistemindeki jeneratörlerin en ekonomik ve en uygun olarak kullanılabilmeleri için aktif ve inaktif olmaları gereken zaman aralıklarım çıkartır. Üretim planının sistemin hertürlü işletim koşullarım sağlaması gereklidir. Üretim planlaması probleminde, problemin doğasından kaynaklanan, üretim maliyeti veya elektriksel talep gibi parametrelerdeki belirsizlikler nedeniyle tam bir analitik çözüme ulaşmak zordur. Bu nedenle bu problem için bulanık mantık teorisini kullanan bir belirsizlik modeli daha uygun olacaktır. Fakat, bulanık mantık tek basma böyle bir optimizasyon problemini çözmek için yeterli değildir çünkü, bulanık sistemde bulunan kümeler ve kurallar gerçek çözümü verecek şekilde yaratılmalıdırlar. Bu nedenle sistem için genetik algoritma esasına bağlı bir ayar mekanizması oluşturulmuştur. Bu çalışmada önerilen çözüm tekniğinin performansı genetik algoritma esasına dayanan ayar yapılmadan önce ve yapıldıktan sonra dinamik programlama metoduyla karşılaştırılmış ve örnek bir güç sisteminde alınan sonuçlar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZED FUZZY APPROACH TO UNIT COMMITMENT IN POWER SYSTEMS EGRI, Rasim M.S. Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. ismet ERKMEN July 1999, 130 Pages In this study, a new approach to solve Unit Commitment, one of the basic problems in power systems, using fuzzy set theory is proposed. Unit Commitment procedure provides the most economic and feasible schedules of 'on' and 'off time periods for the generators in a power system. A generation schedule is feasible if the schedule successfully meets various operational constraints of the system. However, due to the uncertainties coming from the nature of the problem, like the unit production cost or electrical demand, an exact analytic solution is difficult to obtain. Therefore the uncertainty model using Fuzzy Logic theory would be more appropriate for this problem. However, fuzzy logic is not sufficient to solve such an optimization problem since the fuzzy sets and rulebases of the fuzzy system must be created such that the output of the fuzzy system will be the real optimal solution. Therefore, a tuning mechanism based on genetic algorithm has been included for the system. In the study, performance of the proposed technique, with and without tuning by genetic algorithm, is compared with the optimization technique based on dynamic programming and the results are illustrated by a numerical example on a sample power system.