Utilization of lignacellulosic compounds for the production of cellulases by torula thermophila
Lignoselülozik maddelerin torula thermophilea tarafından selülaz üretimi amacı ile kullanılması
  1. Tez No: 82573
  2. Yazar: HALİL DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRÜT B. ÖGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Torula thermophila, Humicola insolens, Endoglukanaz, Avisel'e tutuklanan endoglukanaz, Eksoglukanaz. vı, Torula thermophila, Humicola insolens, endoglucanase, avicel- adsorbable endoglucanase, exoglucanase. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Selülolitik mikroorganizmalar selülozu yeniden döngüye katarak biyosferde önemli bir rol oynarlar. Selülozu parçaladığı bilinen tüm organizmalar farklı spesifisitelere sahip, sinerj istik olarak etki eden bir dizi selülaz üretirler. Selülozun enzimatik olarak parçalanması endoglukanaz, sellobiyohidrolaz ve {3-glukosidaz olmak üzere en az üç enzimin sinerjistik aktivitesini gerektirir ve bu enzimler selülozu oligosakkaridlere ve son olarak glukoza parçalarlar. Bu enzimler endüstriyel alanda kullanılmaları bakımından çok pahalıdırlar. Selülaz üretimi çoğunlukla pahalı sübstratlar üzerinde gerçekleştirildiği için, en önemli maliyet faktörünü karbon kaynağı oluşturmaktadır.Bu çalışmada bir dizi lignoselülozik madde termofilik fungus Tonda thermophila tarafından selülaz üretimi için incelenmiştir. Çalışılan selülaz komponentleri endoglukanaz, avisel'e tutuklanan endoglukanaz, ekzoglukanaz ve toplam selülaz enzimlerini içermektedir. Çalışılan 14 lignoselülozik madde içinde çim kırpığı en yüksek endoglukanaz ve avisel'e tutuklanan endoglukanaz aktivitelerini vermiştir. Soya unu ve elma posası sözü edilen enzim aktiviteleri bakımından çim kırpığının arkasında yer almaktadır. 250 mi çalkalamak çalışmalara ilave olarak, ön-kültür besiyerini 1 mg, 3 mg, 5 mg, 10 mg ve 20 mg spor ile aşılayarak ve 1 litre çalışan hacim kullanılarak, çim kırpığı üzerinde büyüyen T. thermophila için spor indüksiyon deneyleri gerçekleştirilmiştir. Selülaz üretiminin, spor konsantrasyonunun 10 mg'a kadar arttırılmasıyla aktive edildiği görülmüştür. Karşılaştırma amacı ile endüsdriyel Humicola insolens susu 10 mg spor ve anakültürde 1 litre çalışan hacim kullanarak çim kırpığı üzerinde büyütülmüştür. Buna göre, belirlenen koşullar dahilinde T. thermophila 'nın 5 kat fazla endoglukanaz, 6 kat fazla avisel'e tutuklanan endoglukanaz, 1.7 kat toplam selülaz aktivitesi ve 1.14 kat fazla eksoglukanaz ürettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cellulolytic microorganisms play an important role in the biosphere by recycling cellulose. All organisms known to degrade cellulose produce a series of cellulases with different specificities, which act together in synergism. The enzymatic degradation of cellulose requires the synergistic activity of at least three enzymes, endoglucanase, cellobiohydrolase, and P-glucosidase that hydrolase cellulose to oligosaccharides and finally glucose. These enzymes remain too expensive to be used on a commercial scale. The major cost factor is carbon source since most cellulase production is based on expensive substrates. In this work, T. thermophila was cultivated on various lignocellulosic compounds, for the production of cellulases in shake flask cultures at 45°C and 155 rpm. mThe cellulase components investigated in this study included endoglucanase, avicel-adsorbable endoglucanase, exoglucanase and total cellulase. Of the 14 lignocellulosic compounds, grass clippings gave the highest endoglucanase and avicel-adsorbable endoglucanase activities. Soybean meal and apple pomace followed grass clippings in terms of the stated enzyme activities. In addition to 250 ml cultures, spore induction experiments were carried out on T. thermophila in 1 L cultures by cultivating on grass clippings and by inoculating the preculture medium with 1 mg, 3 mg, 5 mg, 10 mg and 20 mg spores. It was shown that cellulase production can be induced by increasing spore concentration up to 10 mg. For the aim of comparison, industrial cellulase producer Humicola insolens was cultivated on grass clippings with 10 mg spore in preculture medium and using 1 liter working volume in main culture. Accordingly, T. thermophila produced 5 fold more endoglucanase than H. insolens under the stated culture conditions. As for avicel adsorbable endoglucanase, T. thermophila produced 6 fold more avicel adsorbable endoglucanase activity. With respect to FPA, T. thermophila produced 1.7 fold more filter paper activity and 1.14 fold more exoglucanase activity than H. insolens.