Sanayi devrimi'nin birey ve toplum üzerine etkisinin Charles Dickens'ın eserlerindeki yansıması
Reflection of the impact of the industrial revolution on the individual and society in the works of Charles Dickens
- Tez No: 825764
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR DOLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sanayi Devrimi, işçi sınıfı, emek, sosyal statü, sınıf eşitsizliği, edebiyat, Charles Dickens, Industrial Revolution, working class, labor, social status, class inequality, literature, Charles Dickens
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı - Sosyal Değişme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Yapı Sosyal Değişme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bilindiği üzere Charles Dickens dünya edebiyatının en önemli yazarlarından birisidir ve okuyucu onun eserlerinden içinde yetiştiği toplum hakkında oldukça verimli bilgiler edinebilmektedir. Sanayi Devrimi'nin dünyayı değiştiren en önemli olaylarından birisi olması ve bu devrimin Dickens'ın ülkesinde gerçekleşmiş olması elbette onun edebi kişiliğini etkilemiştir. Bu çalışmada İngiliz yazar Charles Dickens'ın eserlerinden faydalanarak seçilmiş Oliver Twist, Zor Zamanlar ve Büyük Umutlar romanlarında Sanayi Devrimi'nin birey ve toplum üzerine etkisinin yansımaları incelenmiştir. Oliver Twist, Zor Zamanlar ve Büyük Umutlar romanlarının karakterleri üzerinden yapılan araştırmada, çatışmacı kuram kullanılarak ve sosyolojik analiz yapılarak, Sanayi Devrimi'nin etkileri tartışılmıştır. İçerik analizinden faydalanarak“Sosyal Statü ve Sınıf Eşitsizliği”,“Kadın ve Çocuk İşçiler”ve“Ağır Çalışma Şartları”temalarına ulaşılmıştır. Ulaşılan temaların analizi nitel desende içerik analizi metoduyla yapılmıştır. Analiz sonucunda Sanayi Devrimi'nin Dickens'ın eserlerini pek çok açıdan etkilediğine ulaşılmıştır. Sanayi Devrimi'nin karakteristik özelliklerinden olan ağır çalışma şartları, çalışma saatlerinin yoğunluğu, emeğin karşılıksız kalması ve işçi sınıfının içerisinde bulunduğu durum Dickens'ın roman karakterleri üzerinden okuyucuya aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As it is known, Charles Dickens is one of the most important writers of world literature and the reader can obtain very productive information about the society he grew up in from his works. The fact that the Industrial Revolution was one of the most important events that changed the world and that this revolution took place in Dickens's country, of course, affected his literary personality. In this study, the effects of the Industrial Revolution on the individual and society were examined in the novels“Oliver Twist”,“Hard Times”and“Great Hopes”, which were selected by making use of the works of the British writer Charles Dickens. In the research conducted on the characters of the novels“Oliver Twist”,“Hard Times”and“Great Expectations”, sociological analysis was made using the conflict theory and the effects of the Industrial Revolution were discussed. Using the content analysis, the themes of“Social Status and Class Inequality”,“Women and Child Workers”and“Hard Working Conditions”were reached. The analysis of the themes reached was made with the content analysis method in a qualitative pattern. As a result of the analysis, it has been reached that the Industrial Revolution affected Dickens' works in many ways. The heavy working conditions, the intensity of the working hours, the unrequited labor and the situation of the working class, which are the characteristic features of the Industrial Revolution, were tried to be conveyed to the reader through Dickens' novel characters.