Crohn hastalığının erken tanısı için kırmızı bayrak indeksinin değerlendirilmesi
Evaluation of the red flag index for early diagnosis of crohn's disease
  1. Tez No: 825774
  2. Yazar: NIGAR SAFAROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ÖZAKYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Crohn Hastalığı, İrritabl Bağırsak Sendromu, Kırmızı Bayrak İndeksi, Crohn's Disease, Irritable Bowel Syndrome, Red Flag Index
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
CH ağızdan anüse kadar gastrointestinal kanalın her hangi bir yerini transmural olarak tutabilen inflamatuar bir hastalıktır. En sık ileokolit şeklinde distal ileum ve proksimal kolon tutulur. İBS, altta yatan yapısal bir patoloji veya biyokimyasal anormallik olmaksızın gastrointestinal semptomlara neden olan fonksiyonel bağırsak hastalığıdır. Her iki hastalığın başlangıç yaşı ve semptomları benzerdir. Dolayısıyla bazı Crohn hastalarının zamanında uzmanlara sevk edilmesi ve CH'nın tanısının konulması gecikmektedir. Sonuç olarak bu hastalar uzmanlara başvurduklarında komplikasyonlar artık gelişmiş olmaktadır. Bu ise tedavini ve hastalığın iyileşme süresini uzatmakta, hospitalizasyon ve cerrahi ihtiyacını artırmaktadır. Bu nedenle CH tanısı için güçlü şüphe uyandıran 21 sorudan oluşan Kırmızı Bayrak İndeksi anketi oluşturulmuştur. Her sorunun tanıya götürme değeri aynı olmayıp çeşitli katsayılarla çarpılmaktadır. Kırmızı Bayrak skoru 8 ve üzerinde olan kişilerin CH tanısı alma ihtimali daha yüksektir. Elli üç CH tanılı ve 64 İBS tanılı toplam 117 hasta değerlendirildi. Her iki hasta grubunda laboratuvar tetkikler, kolonoskopi ve patoloji raporları incelendi. Tüm hastalara Kırmızı Bayrak İndeksi anketi uygulandı. Ankete katılan hastalarla birebir görüşülerek anket kısmı detaylı şekilde alındı. Çalışmamızdaki hastalar üzerinden hesaplanan Kırmızı Bayrak İndeksi istatistiki anlamlı bulunmasa da (p=0,430) Crohn hastalarının Kırmızı Bayrak İndeksinin ortalama değeri İBS hastalarından daha yüksek görüldü. Crohn hastalarının sayısının az olması, ayrıca remisyonda hasta sayısının çok olması, hastaların tanıdan önceki 1 yıl içerisinde şikayetlerini hatırlaması gerekçesinin Kırmızı Bayrak İndeksi skorlamasını etkilediğini düşünmekteyiz. Kırmızı Bayrak indeksinin geçerliliğini kanıtlamak için geniş hasta gruplarında yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
CD is an inflammatory disease that can transmurally affect any part of the gastrointestinal tract from the mouth to the anus. Distal ileum and proximal colon are most commonly affected in the form of ileocolitis. IBS is a functional bowel disease that causes gastrointestinal symptoms without an underlying structural pathology or biochemical abnormality. The age of onset and symptoms of both diseases are similar. Therefore some patients with CD are not send to specialists on time and diagnosis of CD is delayed. As a result, when these patients apply to specialists complications (stricture, abscess and/or fistula) of CD are already developed. This prolongs the recovery period of the disease and it's treatment and increases the need for hospitalization and surgery. For this reason, the Red Flag Index questionnaire of 21 items that strongly suspected of having CD was created. The diagnostic value of each question is not the same and multiplied by various coefficients. People with the Red Flag score of 8 or higher are more likely to be diagnosed with CD. A total of 117 patients, 53 CD and 64 IBS patients were evaluated. Laboratory tests, colonoscopy and pathology reports were examined in both groups. Red Flag Index questionnaire was applied to all patients. The patients who participated in the questionnaire were interviewed one-on-one and history was precisely taken. Although the Red Flag Index of our study was not statistically significant (p=0.430), the mean value of the Red Flag Index in patients with CD was higher than that of patients with IBS. We think that the low number of patients with CD, the high number of patients in remission and the fact that patients had to remember the complaints that they experienced during the year before diagnosis affect the Red Flag Index scoring. Further studies in large patient groups are needed to prove the validity of the Red Flag index.