Determination of evaporation of Lake Van using meteorological data
Van Gölü buharlaşma değerlerinin meteorolojik verilerle hesaplanması
  1. Tez No: 82585
  2. Yazar: SERANT ERDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ÜNAL ŞARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Van gölü, Enerji Denklemi, Buharlaşma, Uzaktan Algılama, Su Yüzey Sıcaklığı (WST) vı, Lake Van, Energy Balance, Evaporation, Remote Sensing, Water Surface Temperature (WST) w
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
oz VAN GOLÜ BUHARLAŞMA DEĞERLERİNİN METEOROLOJİK VERİLERLE HESAPLANMASI ERDEMİR, Serant Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Ünal Sorman Eylül 1999, 148 sayfa Van Gölü su seviyesi 1944 yılından 1995 yılına kadar 2.86 m artmış ve seviyedeki bu artış yerleşim ve tarım alanlarını, demiryolu ve karayolunu olumsuz yönde etkilemiştir. Sonuçta Van Gölü ve çevresi felaket bölgesi olarak ilan edilmiştir. Bu çalışmanın en önemli amaçlarından biri Gevaş (Güzelkonak) yakınlarında meteorolojik istasyon kurmak ve hava sıcaklığı, nokta göl sıcaklığı, atmosferik basınç, nem, radyasyon, rüzgar yönü ve rüzgar hızı gibi meteorolojik parametreleri toplamaktır.Ayrıca enerji denge denklemleri ile (Penman-Monteith, Thom ve Oliver tarafından önerilen Penman Method) gerçek buharlaşma değerini hesapladıktan sonra, bulunan değerleri mukayese etmek için Van şehrinde ölçülen tava buharlaşma değerleri alınmıştır (Ekim 1998-Mayıs 1999). Yapılan su bütçeleri hesaplarında kış ve bahar aylarına ait (Kasım-Mart arası) buharlaşma değerleri sıfır olarak alınmaktadır. Bundan dolayı, yukarıda belirtilen aylarda gerçek buharlaşma değerlerinin hesaplanması gerekmektedir. Aynı zamanda bu araştırmada uzaktan algılama tekniklerinden de yararlanılmış ve Van gölü üzerinde havanın açık olduğu günlerde NOAA/AVHRR uydu görüntüleri kullanılaraktan bu günlere ait göl yüzeyi sıcaklığı (WST) hesap edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF EVAPORATION OF LAKE VAN USING METEOROLOGICAL DATA ERDEMİR, Serant M.S., Department of Civil Engineering Supervisor Prof. Dr. A. Ünal Sorman September 1999, 148 pages Starting from 1944 to 1995, the water level of Lake Van has increased about 2.86 m, causing destruction of some socio-economical activities in the region such as the residential and agricultural areas, highways, and railways were adversly affected by the increased water level. As a result of this, Lake Van and its surroundings were announced as natural disaster area. The main objective of this study is to install meteorological station at Gevaş (Güzelkonak) in order to collect meteorological variables: air and point lake temperature, atmospheric pressure, relative humidity, solar radiation, wind direction and wind speed. mAfter calculating actual evaporation by using energy balance equations (Penman-Monteith and Penman Method proposed by Thorn and Oliver), comparison has been done with pan evaporation data measured at city of Van for the periods of October 1998-May 1999. Furthermore, in traditional approach, the evaporation values during winter and early spring months (November to March) are always taken as zero in traditional water budget calculations. Therefore, the amount of evaporation during the above mentioned months should also be determined to estimate the actual evaporation. Also, remote sensing techniques are introduced in this research for the determination of water surface temperature (WST) of Lake Van during the cloudless days using NOAA/AVHRR images and the meteorological parameters of these days are collected as well.