Effects of infrastructure on urban development
Altyapının şehir gelişimi üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 82586
  2. Yazar: MERTKAN ERDEMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: DAMOC Raporu, Nüfus Projeksiyonu, Su Arz-Talebi, Basınç Zonu, Benzemezlik Göstergesi, İstanbul. vı, DAMOC Report, Population Projection, Water Supply and Demand, Pressure Zone, Dissimilarity Ratio, Istanbul. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
öz ALTYAPININ ŞEHİR GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ERDEMLİ, Mertkan Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Murat GÜVENÇ Haziran 1999, 132 sayfa Şehir; altyapısı, fonksiyonları ve barındırdığı insanları ile yaşayan bir bütündür. Bir şehrin altyapısı, insan vücudunun dolaşım sistemine benzer. Bu sistemde en küçük bir problem dahi oluştuğunda, diğer organ ve sistemleri yani, genel sağlık ve yaşama koşullarını kötü yönde etkiler. Günümüzde şehirlerde karşılaştığımız sosyal ve teknik birçok problem mevcuttur. Su talebindeki artışlar, beklenmeyen nüfus artışları ve buna bağlı olarak çok hızlı yayılan şehirler ile fınansal problemler bunlardan bazılarıdır. Diğer taraftan, hükümetlerin görevlerinden bir tanesi de vatandaşlarının iyi sağlık koşullarında yaşamalarının teminin sağlanmasıdır. Arıtma tekniklerindeki gelişmeler neticesinde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki halk sağlığı problemlerinin önlenmesinde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu gelişmelerin en önemlisi, atıksu ve kanalizasyon tesislerinin etkin bir şekilde kullanımı ile, sudan kaynaklı hastalıkların görünme ihtimalinin azaltılmış ve içme suyu standartlarının geliştirlmiş olmasıdır.Ayrıca, şehir alanlarının gelişmesi, nüfusun artması, büyük ölçekli sanayi kuruluşlarının faaliyete geçmesi ile su temini, su kalitesi ve atıksu yönetimi arasındaki ilişki artan bir şekilde anlaşılmıştır. Bu nedenle, halk sağlığının korunması, su taleplerinin karşılanması ve su kaynaklarının korunmasından sorumlu devlet kurum/kuruluşlarının koordinasyon halinde çalışmaları zorunlu hale gelmiştir. Yukarıda bahsi geçen gerekli altyapı çalışmalarının yerine getirilebilmesi için, fizibilite ve Master Plan Raporları birer araçtır. Bu sebepten ötürü, DAMOC Master Plan Raporu, bu tezin başlangıç noktası olarak seçilmiştir. Bu rapor istanbul için su temini amaçlı hazırlanmış ilk kapsamlı Master Plan Raporu olup, beklenmeyen nüfus gelişmeleri karşısındaki su taleplerinin karşılanmasına yöneliktir. Ayrıca, istanbul şehrinin, ilçeler bazında 2020 yılına kadarki nüfus projeksiyonları da bu raporda irdelenmektedir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF INFRASTRUCTURE ON URBAN DEVELOPMENT ERDEMLİ, Mertkan Master of Science, Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Murat GÜVENÇ June 1999, 132 pages City is actually such a living body with its citizens, functions and infrastructure facilities. The infrastructure of a city is like the circulation system of human body. It has adverse impacts to the other systems and organs even when a small problem exists. It also effects the general health and living conditions. There are a lot of social and technical problems in the urban areas which we are faced with nowadays. Increase in water demand, unexpected population increase, rapidly spreading areas of blight, mounting juvenile delinquency and threatening financial insolvency are just a few of these. On the other hand, one of the duty of government is to ensure the required conditions for good health of its citizens. Improvements in community health during the present century, in both industrialised and developing communities, have been due principally to advances in the field of public health engineering. The most important of these advances have been those reducing the spread of water-borne diseases by improving the quality of drinking water and effectively disposing of community waste water and urban drainage waters.In recent decades, the development of extensive urban areas incorporating centres of high population density and large-scale industrial plants has led to a growing awareness of the interrelationship between the essential community services of water supply and wastewater disposal and the protection of the quality of waters. As a result, public health requirements and public demand for the preservation of environmental amenities impose increasingly high standarts on water supply and wastewater disposal authorities in regard to the performance of their installations. Feasibility and Master Plan Reports are the tools to ensure the required infrastructure facilities. For this reason DAMOC Report is chosen as a starting point in this thesis. DAMOC Report is the first comprehensive Master Plan Report and it was prepared to solve the unadequate water supply for Istanbul and also includes the population projection of Istanbul up to 2020. Furthermore, I also want to show the mistakes done in this Master Plan Report.