Calclation of critical acid loads for Turkey
Türkiye'de kritik asit yüklerinin hesaplanması
- Tez No: 82587
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asit Çökelmesi, Kritik Asit Yükü, EMEP karelajlan, PROFİLE Modeli vı, Acid Deposition, Critical Load, EMEP Grid, PROFILE Model IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
oz TÜRKİYE'DE KRİTİK ASİT YÜKLERİNİN HESAPLANMASI ERDOĞAN, Başak Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Gürdal TUNCEL Yardımcı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Kahraman ÜNLÜ Temmuz 1999, 142 sayfa Türkiye, gelişmekte olan bir ülke olarak endüstrileşmenin olumsuz etkilerinden zarar görmektedir. Bu olumsuz etkileri indirgemek amacıyla, emisyon kontrol stratejileri, hesaplanan kritik asit yükleri dikkate alınarak oluşturulmalıdır. Bu çalışmanın amacı, tüm Türkiye için kritik asit yüklerinin hesaplanmasıdır. Bu maksatla, farklı seviyelerdeki atmosferik çökelme altındaki toprağın kimyasal özelliklerini hesaplamak için biyojeokimyasal bir model olan“PROFİLE”modeli kullanılmıştır. Bu model meteorolojik, çökelme, mineralojik, vejetasyon ve toprak verileri gibi çok sayıda parametre değerlerine ve sınır koşullarına ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışmada, asidifıkasyona neden olan kirleticiler için kritik yükler ve toplam kritik asit yükleri tüm Türkiye için 75 km x 75 km boyutlarındaki EMEP75 karelajlaniçerisinde hesaplanmış ve haritaları çizilmiştir. Bu çalışmanın sonucuna göre, SOx yüküne en hassas bölgeler Türkiye'nin kuzeydoğu kesimlerinde görülmektedir. Ayrıca, nitrogen yüküne en hassas bölgeler ise Türkiye'nin güneydoğu ve iç kesimleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CALCULATION OF CRITICAL ACID LOADS FOR TURKEY ERDO?AN, Başak M.Sc, Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof.Dr. Gürdal TUNCEL Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kahraman ÜNLÜ July 1999, 142 pages Turkey is a developing country under negative impact of industrialization, one of which is acid deposition. In order to reduce the negative impacts, emission control strategies for acidifying pollutants should be performed according to the calculated critical loads of acidity values. This study is intended to calculate the critical loads of acidity values for Turkey in order to detect the most sensitive regions for acid deposition throughout the country. For this purpose, the biogeochemical model PROFILE is used to calculate the chemical characteristics of the soil solution under different levels of atmospheric deposition. This model requires the specifications of a large number of parameter values and boundary conditions such as meteorological, depositional, mineralogical, vegetation and soil data. IllIn this study, critical loads for acidifying pollutants and total critical acid loads are calculated and mapped for entire Turkey in EMEP75 grids, which are 75 km x 75 km in size. According to the results of this study, it is observed that the most sensitive regions to sulfur deposition are at the northeastern parts of Turkey whereas areas sensitive to nitrogen deposition are at the southeastern and central parts of Turkey.