Indian caste system and dalit Muslims
Hindistan'da kast sistemi ve Müslüman dalitler
- Tez No: 825929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL AVCI SEBETCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dalit, Din Değiştirme, Hint Kast Sistemi, Müslüman Dalitler, Dalit, Dalit Muslims, Indian Caste System, Religious Conversion
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kast sistemi, sosyal tabakalaşmanın en aşırı biçimlerinden biridir. Dünyada kast sistemi denildiğinde tartışmasız akla ilk gelen ülke ise Hindistan'dır. Hint kast sistemi esas olarak dört sınıfa ayrılmış olsa da, bu sınıflandırmanın dışında kalan ve tüm bu kastlardan dışlanmış olarak kabul edilen, Dalit adı verilen bir grup daha bulunmaktadır. Kast sistemi her ne kadar Hinduizm ile ilişkilendirilse de son yüzyıllarda gerçekleşen din değiştirmeler neticesinde bahsi geçen Dalit sınıfının yanında Müslüman ve HıristiyanDalitsınıfı ortaya çıkmıştır. Hindu kutsal metinleri kast sistemini sadece desteklemekle kalmaz aynı zamanda bu sistemin Hindular tarafından pratiğe geçirilmesini kolaylaştırır. Bu sistem, aynı zamanda çeşitli dini gruplar arasında, özellikle Hintli Müslümanlar arasında birçok farklı biçimde yayılmıştır. Bu tez, Hindu kutsal metinlerinde temsil edilen kast sistemini ve Dalitleri ele alırken aynı zamanda çağdaş bilim adamlarının konuya bakış açılarını da incelemektedir. Bu çalışmanın önemli bir bölümündede Hindu Dalitlerin devlet nezdinde son dönemde kazandıklarısiyasi, ekonomik ve istihdam önceliği gibi hakları elde etmek için, İslam'a geçtikten sonra Dalit kimliğini yeniden oluşturanDalit Müslümanlara odaklanılmıştır. Ele alınan konuyla ilgili dünya çapında çok sayıda çalışma yapılmış olmasına rağmen, bu tezlebirlikte Türkiye'deki Din Bilimleri alanında özellikle Dalit Müslümanlar konusunda yeni bir katkı sağlamak amaçlanıştır.
Özet (Çeviri)
The caste system is one of the most extreme forms of social stratification. When one thinks about the stratification system in the world, India is the first place that springs to mind. Although the Indian caste system is primarily organized into four divisions, there is another group called Dalits that falls outside of this categorization and is regarded as an outcast among all of these castes. While the caste system is associated with Hinduism, Indian Muslim, and Christian Dalit caste groups have emerged in recent centuries after their conversion. The Caste system is supported not just by Hindu holy texts allowing Hindus to practice it, but it has also spread in numerous forms among various religious groups, particularly among Indian Muslims. This thesis examines the caste system and Dalits as represented in Hindu sacred scriptures, as well as contemporary scholars' perspectives on the subject. This study also focuses on Dalit Muslims, who establish Dalit identities after converting to Islam to obtain political, economic, and employment reservations from the government in the same way that Hindu Dalits do. Even though there have been numerous studies on this topic throughout the world, this thesis aims to provide a fresh addition to the field of Religious Studies in Turkey because Dalit Muslims is a subject that has not been studied in depth by Turkish academics.