Use of sol-gel beads in precon lentration
- Tez No: 82594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRVET VOLKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Atomik Absorbsiyon Spectrometri, Sol-jel, Akışa Enjeksiyon, Demir, Önzenginleştirme, Türleme. vnı, Atomic absorption spectrometry, Sol-gel, Flow injection, Iron, Preconcentration, Speciation
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
oz SOL-JEL TANECİKLERİNİN ONZENGINLEŞTİRMEDE KULLANILMASI Eroğlu, Tijen Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Mürvet Volkan Ağustos 1999, 83 sayfa Metal derişimleri analitik tekniklerin gözleme sınırının altında olduğu durumlarda bir önzenginleştiraıe basamağı uygulanır. Aynı elementin farklı türleri farklı toksik özellikler gösterebilir. Bu yüzden eser metallerin türlemesi analitik kimyada çok önemli bir konudur. Sol-gel oldukça yeni bir materyaldir, alkoksisilanların hidrolizi ve kondensasyonu ile hazırlanır. Bu yöntem sonucunda yüzey alanı çok geniş gözenekli silika elde edilir ve bu yöntem bize elde edilen materyalin yapısını üretimin erken basamaklarında kontrol edebilme olanağı sağlar. VIMikro kolon içeren Akışa Enjeksiyon sistemi metallerin hızlı ve sürekli önzenginleştirmesi ve türlemesi için idealdir. Bu çalışmada çeşitli sol-jel hazirlama yöntemleri denenmiştir. Bunların arasından kapasitesi en yüksek reçine üreteni seçilmiştir. Merkapto fonksiyonel grupları sol-jel taneciklerine silanlama yöntemi ile bağlanmıştır. Bu reçine ile doğal sularda 1 (J.g/L derişime kadar çinko önzenginleştirme çalışmaları yapılmıştır. Amino silan polimerizasyon aşamasında sol-jel' e eklenerek amino fonksiyonel grupları içeren yeni bir reçine hazırlanmıştır. Bu reçine ve mikro kolon yöntemi ile Fe (II) ve Fe (IH) türleme ve önzenginleştirme çalışmaları yapılmıştır. Reçinenin ferric demirin önzenginleştirilmesindeki akış hızı ve pH in reçinenin çalışması üzerindeki etkileri incelenmiştir. Fe (E) ve Fe (Eü) için yapılan geri kazanım çalışmalarında 1 |ig/L derişime kadar çok yüksek verim elde edilmiştir. Metal tayinleri alevli atomik absorbsiyon spektrometri ( AAAS) ile yapılmıştır. Ölçümler sırasında demir iyonlarının türlenmesi ve önzenginleştirilmesi için, hızlı ve hassas bir yöntem olan Akışa Enjeksiyonlu-Alevli Atomik Absorbsiyon Spektrometri (AE-AAAS) geliştirilmiştir. Bu sistem kullanılarak yapılan demir ölçümlerinde AAAS nin tayin sınırının ( 26 (ig/L) altında olan derişimlerede ( yaklaşık 10 |Hg/L) inilebilmiştir. vııGelecek çalışmalara temel olmasi için silika sol-jel mikro kolonların deniz suyunda krom tayin performansı kısaca incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF SOL-GEL BEADS IN PRECONCENTRATION Eroğlu, Tijen MS, Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mürvet Volkan August 1999, 83 Pages When the concentration of a species below the detection limit of the analytical technique, preconcentration is often used to alleviate this problem. On the other hand, different species of the same element may show distinct toxic properties. Thus speciation of trace metals is an important topic in analytical chemistry. Sol-gel is a rather novel material which can be prepared by hydrolysis and condensation of alkoxysilan. The product of this process is porous silica having a very large surface area; this technology brings the advantage of controlling the structure of the materials during the earliest stage of production. iiiFlow injection system incorporated a micro column (FI) is an ideal system for rapid on line preconcentration and speciation of metals via flame atomic absorption spectrometry (FAAS). In this study, various sol-gel recipes were evaluated. Among them the one that produce the highest capacity resin was chosen for the preparation of silica sol-gel. Mercapto functional groups were linked to the silica sol-gel beads through silanization reaction. Preconcentration of zinc from natural water was achieved at 1 ug /L levels with these particles. A new type of resin having amino functional groups was prepared by adding amino silane at the polymerization step of the sol-gel. Micro column packed with amino silane beads was used for the selective preconcentration and on-line determination of iron species i.e. Fe (II), Fe (III). The effect of particle size, flow rate and pH on the performance of micro column with amino sol-gel resin were studied for ferric iron. Preconcentration of both valencies of iron i.e. Fe (II) and Fe (III) down to 1 fxg/L has been developed without serious loss of recovery. Flame Atomic Absorption spectrometry was used for metal determinations. A rapid and sensitive method for the on-line separation and preconcentration of Fe (II)-Fe (III) based on flow injection analysis-Flame Atomic Absorption Spectrometry (FIA-FAAS) has been developed. IVConcentration (around 10 ng/L) below the detection limit of FAAS system for iron (26 ug/L ) can be determined without scarifying the duration of the analysis using FIA-FAAS system. The performance of the silica sol-gel columns for the on-line determination of chromium in seawater was investigated briefly for future studies.