Mikroekstraksiyon ile eser düzeydeki patent blue V'in ayrılması ve zenginleştirilmesi
Separation and enrichment of trace levels of patent blue V by microextraction
- Tez No: 825947
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Patent Blue V (E131), Boyar Madde, Mikroekstraksiyon, Derin Ötektik Çözücüler, UV-VIS Spektrofotometresi, Kemometri, Patent Blue V (E131), Dyestuff, Microextraction, Deep Eutectic Solvents, UV-VIS Spectrophot, Chemometry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu tez çalışmasında gıda ve tıp gibi sektörlerde kullanılan Patent Blue V (E131) boyar maddesinin derin ötektik çözücü kullanımı ile ayırma ve zenginleştirme işlemi için yeni bir sıvı faz mikroekstraksiyon yöntemi geliştirilmiştir. Geliştirilen bu yöntemde, Patent Blue V' in seçici ekstraksiyonu için dört DES (ekstraksiyon solventi olarak) hazırlandı ve test edildi. Derin ötektik çözücü olarak; sırasıyla 1:2 molar oranlı, Menthol-Levulinic asit kullanılmıştır. Yeşil ve hassas bir analitik metodoloji Box Behnken tasarım (BBD)'a dayalı optimum koşullar altında, Patent Blue V için çalışma aralığı 1-500 μg L-1 bulundu. Seçme sınırı ve zenginleştirme faktörü sınırı sırasıyla 0.33 μg L-1 ve 98 olarak hesaplandı. Seçilen ilaç ve gıda örneklerinde Patent Blue V'in ekstraksiyonu ve tayini için UV-VIS spektrofotometresi ile birleştirilmiş derin ötektik solvent bazlı sonikasyon destekli dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyonuna (DES-SA-DLLME) dayalı yöntemin uygulanması araştırıldı ve nicel analitik veriler elde edildi (bağıl standart sapma % 1.2-2.4).
Özet (Çeviri)
In this thesis,a new liquid phase microextraction method has been developed for the separation and enrichment process of the Patent Blue V (E 131) dyestuff, which is used in sectors such as food and medicine, using a deep eutectic solvent. In this method, for patent blue V's selective extraction for DES (as extraction solvent) was prepared and tested. As deep eutectic solvent; respectively 1:2 molar ratio, menthol-levunic acid was used under optimum conditions based on a green and sensitive analytical methodology central composite design (BBD), operating range 1-500 μg L-1 was found for Patent Blue V. The selection limit and the enrichment factor limit were calculated as 0.33 μg L-1 and 98, respectively. The application of the method based on deep eutectic soluent-based sonication assisted dispersed liquid-liquid microextraction (DES-SA-DLLME) combined with UV-VIS spectrophotometry for the extraction and determination of Patent Blue V in selected drug and food samples was investigated and quantitative analytical data were obtained (relative standard deviation %1.2-2.4).