Activity based costing for a marble plant
Bir mermer fabrikası için faaliyete dayalı maliyet belirleme
- Tez No: 82596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Madencilik, Mermer, Faaliyete Dayalı Maliyet Belirleme, Mining, Marble, Activity Based Costing in
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada geleneksel maliyet muhasebesi sistemlerinde görülen problemlerden kaçınmak için geliştirilen faaliyete dayalı maliyet sisteminin mermer fabrikalarına uygunluğu incelenmiştir.Üretim maliyeti hakkında özellikle de genel üretim giderleri hakkında daha doğru bilgi elde etmek amacıyla fabrika için bir model kurulmuştur. Bunun yanında kurulan model teorik olarak bırakılmayıp, sayısal olarak da uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar kurulan modelin mermer fabrikalarında uygulanabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, activity based costing, which was developed to overcome the problems associated with traditional cost accounting systems, is examined in terms of the suitability to the marble plants. Activity based costing model is developed for the plant to obtain more accurate information about the production cost, especially about the factory overhead costs. Besides, the model developed for the plant is not left on theoretical basis and the application of model is done numerically to control whether it works or not. From the application it is seen that* constructed model is working by giving logical results about the product costs.