Fragmentation in the urban contetekt
Kent bağlamında parçalanma olgusu
  1. Tez No: 82597
  2. Yazar: FUAT ETKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL AKÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Parçalanma, Mimarlık, Dikkat Dağınıklığı vi, Fragmentation, Architecture, Distraction IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz KENT BAĞLAMINDA PARÇALANMA OLGUSU Etker, Fuat Y. Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Emel Aközer Nisan 1999, 147 sayfa. Bu çalışma, toplumda süregelen tartışmalarda, temelinde bir çeşit estetik haz olduğu öne sürülen parçalanma (fragmentation) olgusunu kent yapısı bağlamında tartışmayı amaçlamaktadır. Günümüzün kent kültürü ve mekan yapılanmasında, mimari, simgesel, ve sosyal boyutta çok katmanlı bir parçalanma, irticalî bir sosyokültürel üretimin ne derece genel ve etkili bir kent niteliği konumuna yüceltildiğim haber vermektedir. Parçalanma temelde bir üslup veya sanat akımı olmadığı için, bu tez parçalanma olgusunu, ne insanın düşünsel ve yaşamsal doğasını tehdit eden bir ilke, ne de hevesle karşılanması gereken bir kent niteliği olarak işlemeyi amaçlamaktadır. Buna karşılık, bu düşünce biçimini gözle görülür benzerlikler taşıyan konu ve olayların karşılaştırılması aracılığıyla tanımlamayı tercih etmektedir. Parçalanma olgusu ilk olarak ideal güzelliğe ulaşmak için veya alaycı bir yaklaşımla geçmiş üsluplardaki ilişkilerin bilinçli bir şekilde ayrıştırılması yöntemi olarak ele alınmaktadır. İkinci bölüm, geleneksel imgenin aslım tümden bozma yoluyla“göstergebilimsel çokdeğerlilik”elde etmeyi amaçlayan estetik stratejilerden söz eder. Üçüncü bir çözümleme, kente karmaşık yapışım veren bireylerin kişisel özgülemelerinde izledikleri parçacı tutumu ve bunun mekansal sonuçlarınıiçerirken, aynı zamanda bu bireylerin kendilerini bütünden ayırmak için uyguladıkları stratejileri“gösterim”(representation) kavramıyla ilişkilendirmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın son bölümü kent bütünlüğüne karşı muhtelif karşıtlıkların hiçbir zaman toplumun oluşagelen bütün dokusunu bastırmadığı sanısından yola çıkar.“Gündelik yaratıcılık”alışkanlık ve tekrara bağlandığından, parçacı doğaçlamaların yarattığı bolluk bir bütün olarak kavranmakta ve kentliyi farkinda olmadan pasif bir davranış olan, dikkat dağınıklığına, (distraction) sürüklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FRAGMENTATION IN THE URBAN CONTEXT Etker, Fuat M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Emel Aközer April 1999, 147 pages. This work aims to bring into discussion the phenomenon of fragmentation that might have its basis, as it is occasionally claimed, in a kind of aesthetic pleasure. In the formation of urban culture and space, a highly stratified fragmentation - comprising architectural, representational, and social levels, informs how far a social-cultural improvisation is elevated into a popular and tenacious criterion of urban quality. Since the formal principle of fragmentation is not a style or an art trend, this thesis will not consider it as a threat to human life and thinking, nor as an exuberant urban quality, but think of it as describing a set of problems and issues that are recognisably similar. Fragmentation will be reviewed, first, as a method of decomposing formal relationships of the previously established styles for adapting an ironic stance, or for achieving ideal beauty. The second part will include the aesthetic strategies to attain“semiological multivalence”through the total distortion of the traditional image. The third analysis will cover the complex structure of the city arised by the fragmentary reappropriations of individuals, and its spatial consequences, while also redefining the term“representation”as a part of specific strategies employed by individuals against the totality, toward isolation and differentiation. The final section will be derived from the assumption that the multiple dynamicoppositions to the unity never completely suppress the formation of the whole texture of the society. Because“everyday creativity”is bound to habit and repetition, the wealth of fragmentary improvisation, is a part of a cohesive perceptual field, which unintentionally conveys citizens to the passive action of distraction.