Lives hidden under the lights: Unraveling konsomatris work in Ankara pavyons from a feminist perspective
Işıklar altında gizlenen hayatlar: Feminist bakış açısıyla Ankara pavyonlarındaki konsomatrisliği anlamak
- Tez No: 825962
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Konsomatris, Pavyon, Gece Hayatı Kültürü, Hostesslik işi, seks işçiliği, Konsomatris, Pavyon, Nightclub Culture, Hostess Work, Sex work
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türk toplumunda, Pavyonlar bir tür gece kulübü olarak bilinir ve Ankara'nın yerel kültürüyle yakından ilişkilendirilir. Pavyonlardaki ana figürler, konsomatris kadınlar olarak adlandırılan, iş tanımları müşteriler ile masalarda oturarak birlikte içki tüketmek ve dans etmekten oluşan; toplum tarafından damgalanan kadınlardır. Bu çalışma, Pavyonların Ankara kültüründeki önemini ve gelişimini de göz önünde bulundurarak, bu mekanlarda çalışan konsomatris kadınların cinsel emeğini sürdürürken deneyimledikleri Ankara Pavyonlarının temel dinamiklerini aktarmaktadır. Araştırma verileri, özellikle konsomatris kadınlarla olmak üzere Ankara Pavyonları özneleri ile derinlemesine görüşmeler yaparak ve Pavyonlarda katılımcı gözlemci olarak bulunarak elde edilmiştir. Toplanan veriler arasında merkezi bir yere sahip olan konsomatris kadınların yaptıkları işe yönelik anlatılarının, Ankara Pavyonlarındaki çalışma koşulları bağlamında bütünsel bir şekilde değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu araştırma, anti-pornografi ve cinsel devrim hareketlerinden kökenini alarak başlayan ve devam eden“seks işçiliği”tartışmalarında yaygın olarak kadınları“mağdur”veya“fail”olarak tanımlayan ikliliği reddetmektedir. Bunun da ötesinde, konsomatris kadınları seks işçisi şemsiye terimi altında tanımlamak yerine, konsomatris kadınların anlatılarını dikkate alarak konsomatrislik işini Ankara Pavyonlarındaki kendi bağlamında ele almaktadır. Böylelikle bu çalışma, konsomatris kadınların işlerine ilişkin damgalanmayı ve fuhuş olasılığını, Ankara Pavyonlarındaki konsomatrislik işinin özgül koşulları içerisinde değerlendirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
n Turkish society, Pavyons, a type of nightclub, are closely associated with the local culture of Ankara. The main figures in the Ankara Pavyons are the konsomatris women, who are stigmatized by society and whose job description consists of sitting at tables with customers, drinking and dancing with them. This study primarily delves into the significance and evolution of Pavyons within Ankara's culture. It asserts that Ankara's Pavyons, along with the sexual labor performed by konsomatris women, hold key roles in this context. Research data is collected through in-depth interviews with subjects of the Pavyon, especially the konsomatris women, and by attending the Pavyons as participant observer. The sexual labor and the experiences of the konsomatris women, who constitute the central part of the collected data, are evaluated as a whole by considering their experiences related to their works in Ankara Pavyons. This research intentionally avoids the binary definition of women prevalent in existing discourse, which typically considers women as either“victims”or“agents,”as evidenced in the anti-pornography movement and ongoing arguments around“sex work.”Moreover, rather than categorizing konsomatris women as sex workers or forcing them into one of these predetermined categories, this study considers the unique dynamics that exist Ankara Pavyons and konsomatris women's narratives. Therefore, the study aims to consider the stigma and the possibility of prostitution associated with konsomatris work, all within the context of the peculiar circumstances surrounding Ankara Pavyons.