DCS digital computer control studies on a stripper column in the Kırıkkale Rafinery
Kırıkkale rafinerisi stripper kolonu üzerinde DCS ve dijital bilgisayar kontrol çalışmaları
- Tez No: 82598
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KISAKÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Petrol Tanımı, PNA Analizi, Dijital Bilgisayar Kontrolü, Dinamik Modelleme, Damıtma Kontrolü. vı, Petroleum Characterisation, PNA Analysis, Digital Computer Control, Dynamic Modeling, Distillation Control. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz KIRIKKALE RAFİNERİSİ STRİPPER KOLONU ÜZERİNDE DCS ve DİJİTAL BİLGİSAYAR KONTROL ÇALIŞMALARI Fırat, Derya Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin Kısakürek Yard. Tez Yöneticisi: öğr. Gör. Cevdet Öztin Kasım 1999, 114 sayfa İşletmeden ve çevreden gelebilecek, sistemin yatışkın durumunu bozan etkenlerin tahmini ve analizi için dinamik simülasyon ve modelleme önemli bir araçtır. Dinamik simülasyon, distilasyon kolonunun kapalı devre kontrolünün kurulmasında ve yürütülmesinde kullanılır. Bu çalışmanın amacı, tanımlanmamış hidrokarbon karışımı ile beslenen bir ürün sıyırma kolonunda, proses ilerlemeleri için gerçekleştirilen proses analiz çalışmalarını sunmaktır. Kolonun doğru simülasyonunu ve kontrolünü sağlamak için beslemenin tanımlanması gerekmektedir. İlk beş kolon besleme karakterizasyon modelleri için aşağıdaki yöntem önerilmiştir:. Beslemedeki her bir bileşen için verilen sıcaklık aralığında kaynama noktasına sahip parafinik, naftanik ve aromatik hidrokarbonların tahminiyle komponent analizi yapılmıştır.. Beslemedeki PNA komponentlerinin bileşimi Raizi ve ASTM damıtma metodları kullanılarak tahmin edilmiştir.. Kolon tasarım verileri ile modellerin VLE sıcaklık sonuçları karşılaştırılarak besleme tanımlama modelleri değerlendirilmiştir. Besleme karakterizasyonu için son model“PRO/ıı ile Analiz Verileri Tanımlaması”kullanılarak geliştirilmiştir. Bu metodun verimi kolon tasarım verileri ile beslemesi tanımlanan kolonun yatışkın durum simülasyonu sonuçları karşılaştırılarak kontrol edilmiştir. Analiz verileri tanımlama yöntemi ile kolon tasarım verileri oldukça iyi uyuştuğu halde ilk beş besleme tanımlama modellerinde bu değerlerden büyük sapmalar gözlenmiştir. Model sonuçları, tanımlama yöntemlerinin doğruluğunun sadece PNA komponentlerinin sayısına bağlı olmayıp aynı zamanda her bir bileşende hangi komponentin bulunduğuna bağlı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DCS DIGITAL COMPUTER CONTROL STUDIES ON A STRIPPER COLUMN IN THE KIRIKKALE REFINERY Fırat, Derya M. S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgin Kısakürek Co-supervisor: Instr. Cevdet Öztin November 1 999, 114 pages Dynamic simulation and modelling is an important tool to help analyse and predict effects of environmental and operational disturbances. Dynamic simulation is used to implement and maintain closed-loop control of distillation column. The purpose of this study is to present the process analysis for process improvements on a product stripper column fed with undefined mixture of hydrocarbons. It is necessary to characterize the feed to enable accurate simulation and control of the column. Six models are improved for the feed characterization. A procedure is proposed for the first five feed characterization models:. Component analysis are performed by assuming parafinic, naphthenic and aromatic (PNA) hydrocarbons having boiling point within the given temperature interval for each fraction in the feed.. The composition of PNA components in the feed is estimated by using Riazi and ASTM distillation methods.. Evaluation of the feed characterization models is examined by comparing their VLE temperature calculation results with the column design data. The last model is improved by using“Assay Data Characterisation in PRO/u”for the feed characterisation. The performance of this method is checked by comparing steady state simulation of the stripper column with the feed characterised and the column design data. With the first five feed characterisation models, large deviation from the column design date have been observed while fairly good match has been obtained with the“Assay DataCharacterisation Model”. Model results show that the accuracy of the characterisation method is not depended merely on the number of PNA components but also on which components are found in each fraction.