Energy approach for fatique analysis of flexible pavements
Esnek kaplamaların yorulma analizinde enerji yaklaşımı
  1. Tez No: 82599
  2. Yazar: SERKAN GAZEL
  3. Danışmanlar: DR. S. OSMAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: esnek kaplama, asfalt betonu, tabakalı elastik teori, yorulma analizi, histersis döngüsü, enerji çıkışı vı, flexible pavements, asphalt concrete, layered elastic theory, fatigue analysis, hysteresis loop, energy dissipation IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Asfalt kaplama sistemlerinin yorulma parametrelerini elde etmek için klasik yorulma analizi yöntemleri detaylı labaratuar deneyleri gerektirmektedir. Bu tez çalışmasının amacı elastik teoriye ve enerji kavramına dayalı yorulma ömrü hesaplamaları için bir bilgisayar programı geliştirmektir. Açığa çıkan enerji yükleme ve çevresel parametrelerden bağımsız ve sadece malzeme özelliklerine bağlı kabul edildiğinden, asfalt karışımın yorulma davranışını açığa çıkan enerji ile tanımlamak laboratuar çalışmalarını en aza indirecektir. Bir model oluşturmak amacıyla, literatürdeki asfalt karışımların yorulmaları ile ilgili mevcut bilgiler gözden geçirilmiştir. Önerilen analiz yönteminde kaplamanın yapısal analizi için tabakalı elastik çözüm ve yorulma ömrü için enerji denklemleri birleştirilmiştir. Elastik analizsonuçlarını enerji tabanlı yorulma ömrü tahmininde kullanabilmek amacıyla gerilme- gerinme değerlerine uygulanan bir faz kaydırma faktörü ile elastik analiz sonuçları yarı-elastic bir forma getirilmiştir. Böylece açığa çıkan enerjiyi oluşturulan sanal- histersis döngüsünden hesaplamak mümkün olmuştur. Miner Hipotezine benzer biçimde, her yükleme döngüsünde ortaya çıkan enerji, sistemin yorulması için gerekli toplam enerjiye yaklaşmaktadır. Bilgisayar programı VIRTUA (Sanal Yorulma Deneyi Yazılımı) Visual Basic 4.0 programlama dilinde geliştirilmiştir. Programın yapısal analiz altrutini sık kullanılan tabakalı elastik analiz programı CHEVRON üzerine kurulu olup diğer bölümleri özgün olarak geliştirilmiştir. Önerilen yöntemin sonuçlarını karşılaştırmak için Asphalt Enstitüsü'nün yorulma bağıntısı kullanılmıştır. Hem önerilen yöntem, hem de Asfalt Enstitüsü yöntemi ile elde edilen sonuçlar benzer eğilimlerdedir.
Özet (Çeviri)
Traditional methods for fatigue analysis of asphalt pavement systems require detailed laboratory tests in order to obtain the necessary fatigue parameters. The objective of this thesis study is to develop a computer code to handle fatigue life calculations based on elastic theory and dissipated energy concept. Representing the fatigue behavior of an asphalt mix by the energy dissipation upon loading leads a minimization of laboratory work since dissipated energy is assumed to be only dependent of material properties but not the others as loading or environmental parameters. For the purpose of originating a model, available knowledge on the fatigue of asphalt mixes are reviewed based on the literature. Elastic layered solution for the pavement structure and energy equations for fatigue life are 111combined for the new proposed method of analysis. In order to use the results of elastic analysis in energy based fatigue life prediction, a phase shift is applied to the stress-strain variations to transfer the results into a quasi-elastic form. Thus, it becomes possible to calculate the dissipated energy from the developed pseudo- hysteresis loop. Analogues to Miner's Hypothesis, energy dissipated in each cycle leads to a total energy required for fatigue failure of the system. The computer code VIRTUA (stands for Virtual Fatigue Test Software) is developed in Visual Basic 4.0 programming language. The structural analysis subroutine of the code is based on the well known layered elastic analysis program CHEVRON, and the other parts are self developed. To compare the results of the proposed analysis, Asphalt Institute's fatigue relationship is used. Similar trends are observed for the results of both proposed and Asphalt Institute's method of analysis.