Matematiksel yaratıcılık ile sözel olmayan zeka düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between mathematicalcreativity and non-verbal intelligence
- Tez No: 826005
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN ÖZSOY, DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN KİRİŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Matematiksel Yaratıcılık, Zekâ, Matematik Eğitimi, Üstün Yetenek, Creativity, Mathematical Creativity, Intelligence, Mathematics Education, Exceptional Talent
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen ve Matematik Bilimleri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada, üstün yetenekli ve tipik gelişim gösteren öğrencilerin matematiksel yaratıcılıkları ile sözel olmayan zekâ düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Aynı zamanda, üstün yetenekli ve tipik gelişim gösteren öğrencilerin matematiksel yaratıcılıklarının ve zekâ puanlarının cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı analiz edilmiştir. Son olarak, öğrencilerin zekâ puanları ile matematiksel yaratıcılıkları arasındaki ilişki test edilmiştir. Materyal ve Yöntem: Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi Aydın ilinde 5, 6 ve 7. sınıf düzeyinde 114 üstün yetenekli ve 110 tipik gelişim gösteren öğrenciden oluşmuştur. Verilerin toplanması aşamasında Matematiksel Üretkenlik Ölçeği ve TONİ-3 testinden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra t testi, tek yönlü ve iki yönlü varyans analizi ve korelâsyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Analizler sonucunda, üstün yetenekli öğrencilerin tipik gelişim gösteren öğrencilere göre sözel olmayan zekâ testi puanları, matematiksel yaratıcılıkları ve alt boyutları daha yüksek bulunmuştur. Her iki grubun matematiksel yaratıcılık alt boyut puanları yüksekten düşüğe doğru sırasıyla; akıcılık, orijinallik ve esneklik olarak tespit edilmiştir. Üstün yetenekli kız öğrencilerin zekâ puanları erkek öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek olmasına rağmen matematiksel yaratıcılıkları arasında farklılık bulunmamıştır. Tipik gelişim gösteren öğrencilerin zekâ puanları cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermemiştir ancak matematiksel yaratıcılıklarında farklılık tespit edilmiş ve kız öğrencilerin matematiksel yaratıcılıkları erkek öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Üstün yetenekli öğrencilerin zekâ puanlarında sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık yokken tipik gelişim gösteren öğrencilerin zekâ puanlarında sınıf düzeyine göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Üstün yetenekli ve tipik gelişim gösteren öğrencilerin matematiksel yaratıcılık puanları sınıf düzeyine göre anlamlı farklılık göstermiş ve sınıf düzeyi arttıkça matematiksel yaratıcılığın arttığı saptanmıştır. Sonuç: Üstün yetenekli ve tipik gelişim gösteren öğrencilerin matematiksel yaratıcılıkları ve zekâ puanlarında cinsiyete ve sınıf düzeyine göre farklılıklar olduğu görülmüştür. Üstün yetenekli öğrencilerin ve tipik gelişim gösteren öğrencilerin zekâ puanı ve matematiksel yaratıcılıkları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar alanyazındaki araştırmalar ışığında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the relationship between mathematical creativity and nonverbal intelligence levels of gifted and typically developing students was examined. At the same time, it was analysed whether the mathematical creativity and intelligence scores of gifted and typically developing students differed according to gender and grade level variables. Finally, the relationship between students' intelligence scores and their mathematical creativity was tested. Material and Method: Relational survey model was used in the study. The sample of the study consisted of 114 gifted and 110 typically developing students in the 5th, 6th and 7th grades in Aydın province. Mathematical Creativity Scale and TONI-3 test were used to collect the data. In addition to descriptive statistics, t-test, one-way and two-way analysis of variance and correlation analysis were used to analyse the data. Findings: As a result of the analyses, nonverbal intelligence test scores, mathematical creativity and its sub-dimensions were found to be higher in gifted students compared to typically developing students. The mathematical creativity sub-dimension scores of both groups were found to be fluency, originality and flexibility from high to low, respectively. Although the intelligence scores of gifted female students were significantly higher than male students, there was no difference between their mathematical creativity. The intelligence scores of typically developing students did not differ significantly by gender, but a difference was found in their mathematical creativity, and the mathematical creativity of female students was significantly higher than that of male students. While there was no significant difference in the intelligence scores of gifted students according to grade level, there was a significant difference in the intelligence scores of typically developing students according to grade level. Mathematical creativity scores of gifted and typically developing students differed significantly according to grade level and it was found that mathematical creativity increased as the grade level increased. Conclusion: It has been observed that there are differences in mathematical creativity and intelligence scores of gifted and typically developing students according to gender and grade level. A significant relationship was found between the intelligence scores and mathematical creativity of gifted and typically developing students. All the findings were discussed in the light of the research in the literature and recommendations were presente.