Marka aşkının tüketici satın alma davranışına yansımaları: Konya ilinde bir uygulama
Reflections of brand love on consumer purchasing behavior: An application in Konya
- Tez No: 826034
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VASVİYE ÖZLEM AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Aşkı, Tüketici Satın Alma Davranışı, Brand, Brand Love, Consumer Purchasing Behaviour
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Günümüzde artan rekabet koşulları, teknolojik gelişme ve yeniliklerin etkisi, bilgiye erişimin kolaylaşması gibi farklı nedenlerle tüketici davranışları radikal biçimde değişmiştir ve değişmeye de devam etmektedir. Bu durumu işletme lehine çevirmek isteyen çoğu pazarlama yöneticisi, tüketici odaklı pazarlama stratejilerine başvurmakta, varlıklarını marka yaratacak biçimde sürdürmeye çalışmaktadır. Bir ürünü diğerlerinden ayırt etmeye yarayan ve işletmenin en önemli varlıkları arasında yer alan marka, bugün rekabet üstünlüğü sağlama bağlamında son derece etkili bir araçtır. Bu durumun sonucu olarak markanın, tüketicilerin satın alma davranışı ve kararlarında etkili olduğu literatür yazınında da görülmektedir. Marka kavramı, geniş bir çerçeveye sahiptir. Marka kavramı altında ele alınan konulardan birisi de marka aşkıdır. Marka aşkı, daha çok son yıllarda popüler olan bir kavramdır. Bundan dolayı literatür yazınında marka aşkının tüketici satına alma davranışı üzerindeki etkisini ölçen kısıtlı çalışma bulunmaktadır. Yapılan bu tez çalışması ile literatüre katkı sağlanması hedeflenmiştir. Bu çalışmanın genel amacı marka aşkının tüketicilerin satın alma davranışlarına yansımalarını incelemektir. Bu bağlamda gerçekleştirilen bir saha çalışması ile Konya ilinde yaşayan 401 katılımcı ile anket uygulaması yapılmıştır. Anketler online ve yüz yüze olarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan anketlerin analizinde SPPS ve AMOS 22 programları kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan marka aşkı ve tüketici satın alma davranışı ölçeğinin her biri için ayrı geçerlilik ve güvenirlik analizleri, KMO ve Barlett testi, frekans analizi, Faktör Analizi, Tek-Yönlü Varyans Analizi, Bağımsız-örneklemler T Testi yapılmıştır. Yapılan anket uygulamasının istatistiksel veri analizi neticesinde, marka aşkının tüketici satın alma davranışı üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, consumer behavior has radically changed and continues to change due to different reasons such as increasing competition conditions, the effect of technological developments and innovations, and easier access to information. Most marketing managers who want to turn this situation in favor of the business resort to consumer-oriented marketing strategies and try to maintain their existence in a way that creates a brand. The brand, which is one of the most important assets of the business and serves to distinguish a product from others, is an extremely effective tool in terms of providing competitive advantage today. As a result of this situation, it is seen in the literature that the brand is effective in the purchasing behavior and decisions of consumers. The concept of brand has a broad framework. One of the topics discussed under the concept of brand is brand love. Brand love is a concept that has become more popular in recent years. Therefore, there are limited studies in the literature that measure the effect of brand love on consumer purchasing behavior. With this thesis study, it is aimed to contribute to the literature. The general purpose of this study is to examine the reflections of brand love on consumers' purchasing behavior. In this context, a field study was conducted and a survey was conducted with 401 participants living in Konya. Surveys were conducted online and face to face. SPSS and AMOS 22 programs were used in the analysis of the surveys. Separate validity and reliability analyses, KMO and Bartlett test, frequency analysis, Factor Analysis, One-Way Analysis of Variance, Independent-samples T Test were conducted for each of the brand love and consumer purchasing behavior scales used in the study. As a result of the statistical data analysis of the survey application, it was concluded that brand love has a positive effect on consumer purchasing behavior.