Yargıtay kararları ışığında hekim-hasta ilişkileri
Physician-patient relations in the light of judicial decisions
- Tez No: 826050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hasta-Hekim İlişkileri, Hasta Hakları ve Yükümlülükleri, Hekim Hakları ve Yükümlülükleri, Tıbbi Malpraktis, Tıbbi Müdahale, Physician-Patient Relationships, Patient Rights and Obligations, Physician Rights and Obligations, Medical Malpractice, Medical Interventions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çalışmanın temel amacı, Türk hukuk mevzuatında yer alan yasal düzenlemeler ve Yargıtay kararları ışığında Türkiye'de hekim-hasta ilişkilerindeki hak ve yükümlülükleri belirtmek, bu ilişkinin hukuki niteliğini irdelemek, hekimlik mesleğinin ifasında meydana gelebilecek tıbbi uygulama hatalarını ve tıbbi uygulama hatası durumunda gündeme gelebilecek hukuki ve cezai hekim sorumluluklarını ele almaktır. Bu doğrultuda; hekim-hasta ilişkilerinde hekimlerin ve hasta bilincinin artırılması, olası tıbbi uygulama hatalarının önüne geçilmesi, hekim-hasta ilişkilerinde hukuki uyuşmazlıkların meydana gelmesi ve konunun yargıya intikal etmesi halinde adil bir yargılamanın gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmakta olup birinci bölümde Türkiye'de hekim-hasta ilişkilerindeki haklara ve yükümlülüklere değinilmiş, ikinci bölümde hekim-hasta ilişkilerinin hukuki niteliği, tıbbi müdahalenin hukuka uygunluk şartları, tıbbi uygulama hataları ve hekimin özel hukuk sorumluluğu üzerinde durulmuş, üçüncü bölümde ise hekim-hasta ilişkilerinde hekimlerin tıbbi müdahalelerinden kaynaklanan suçlar irdelenmiştir. Çalışmanın konusunu“Yargıtay Kararları Işığında Hekim-Hasta İlişkileri”teşkil ettiğinden, çalışmada Yargıtay'a intikal eden veya edebilecek konular ele alınmış, idari yargının konusunu teşkil eden konular çalışmanın dışında bırakılmıştır. Çalışmada hekimlerin tıbbi müdahaleleri sebebiyle gündeme gelebilecek tazminat sorumlulukları ve işleyebilecekleri suçlar ele alınmıştır. Bu suç tipleri irdelenirken ise hekimlik mesleğinin ifasında işlenebilecek ancak tıbbi müdahale kapsamında yer almayan zimmet, irtikâp vb. suç tipleri çalışmanın kapsamına dâhil edilmemiştir. Çalışmanın son kısmında ise çalışmada incelenen konular ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda; hekim-hasta ilişkilerinin geliştirilmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve olası hak ihlallerinin minimum düzeye indirgenmesi adına çeşitli paydaşlara bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to define the rights and obligations in physician-patient relationships in Turkey, based on legal regulations in Turkish legislation and precedents set by the Court of Cassation (Yargıtay). Additionally, the study aims to examine the legal nature of this relationship, explore medical malpractice that may occur in the practice of medicine, and address the legal and criminal responsibilities that arise in cases of medical malpractice. In this direction; it is aimed to increase the awareness of physicians and patients in physician-patient relations, to prevent possible medical malpractice, to realize a fair trial in case of legal disputes in doctor-patient relations and if the issue is transferred to the judiciary. The study consist of three sections. The first section discusses the rights and obligations in physician-patient relationships in Turkey. The second section facuses on the legal nature of physician-patient relationships, the conditions fort he legality of medical interventions, medical malpractice, and the civil liability of physicians. The third section examines crimes that may arise from physicians' medical interventions in physician-patient relationships. Since the subject of the study is“Physician-Patient Relationships in Light of Court of Cassation Precedents”the study focuses on the issues that have been or may be referred to the Court of Cassation, while administrative jurisdiction-related matters are excluded. The study addresses the compensation liabilities that may arise due to physicians' medical interventions and the crimes they may commit. However, crimes such as embezzlement and misappropriation, which may occur in the performance of the medical profession but are not within the scope of medical interventions, are not included in the study. In the final part of the study, based on the topics examined and the results obtained, various recommendations are made to stakeholders for the improvement of physician-patient relationships, enhancement of healthcare quality, and minimization of potential infringements on rights.