Okul psikolojik danışmanlarının şefkat yorgunluğu düzeylerinin duygu düzenleme becerileri ve ruminasyon düzeylerine göre yordanması
Prediction of compassion fatigue levels of school psychological counselors according to emotion regulation and rumination levels
  1. Tez No: 826053
  2. Yazar: BERK ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme Becerileri, İkincil Travmatik Stres, Psikolojik Danışman, Ruminasyon, Şefkat Yorgunluğu, Compassion Fatigue, Emotion Regulation Skills, Psychological Counselor, Rumination, Secondary Traumatic Stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı; okul psikolojik danışmanlarının ruminasyon düzeyleri ve duygu düzenlemede yaşadıkları güçlüklerin şefkat yorgunluğunu yordamadaki rolünü incelemektir. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim yılında İzmir ilinde çalışmakta olan 180 okul psikolojik danışmanı oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veriler; Kişisel Bilgi Formu, Ruminatif Düşünce Biçimi Ölçeği, Duygu Düzenlemede Zorluklar Ölçeği ve Şefkat Yorgunluğu Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizi çoklu regresyon analizi ile yapılmıştır. Analiz sonuçları, duygu düzenleme güçlüğü alt boyutları ve ruminatif düşünce biçiminin hep birlikte okul psikolojik danışmanlarının şefkat yorgunluğunu anlamlı düzeyde yordadığını göstermiştir. Duygu düzenlemede zorluklar ölçeğinin alt boyutlarından farkındalık, amaca yönelik davranabilme ve strateji güçlüğü değişkenlerinin şefkat yorgunluğu üzerinde anlamlı yordamadığı, açıklık, dürtü kontrolü, kabulsüzlük değişkenleri ile ruminatif düşünce biçimi değişkenlerinin şefkat yorgunluğu üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı yordama gücüne sahip olduğu görülmektedir. Duygusal tepkilerin anlaşılmaması, olumsuz duygular deneyimlerken dürtülerin kontrolünde güçlük yaşama, duygusal tepkilerin kabul edilmemesi (açıklık güçlüğü, dürtü kontrolü güçlüğü ve kabulsüzlüğün artması) ve ruminatif düşünce biçimlerinin artması, şefkat yorgunluğunun da artmasına neden olmaktadır.Araştırmadan elde edilen sonuçların psikolojik danışmanlar açısından şefkat yorgunluğu kavramının anlaşılması ve yapılacak müdahale çalışmalarının planlanması açısından yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the role of rumination levels and difficulties in emotion regulation in predicting compassion fatigue among school psychological counselors. The sample of the research consists of 180 school psychological counselors working in the province of Izmir during the 2021-2022 academic year. Data for the study were collected using a Personal Information Form, the Ruminative Thought Style Scale, the Emotion Regulation Difficulties Scale, and the Compassion Fatigue Scale. Data analysis was conducted using multiple regression analysis.The analysis results have shown that the subdimensions of emotion regulation difficulties and ruminative thought style together significantly predict compassion fatigue among school psychological counselors. Among the subdimensions of the Emotion Regulation Difficulties Scale, awareness, goal-directed behavior, and strategy difficulties variables were found not to significantly predict compassion fatigue, while the variables of clarity, impulse control, and non-acceptance, as well as ruminative thought style variables, were found to have a positive and significant predictive power on compassion fatigue. The failure to understand emotional reactions, experiencing difficulties in controlling impulses when experiencing negative emotions, non-acceptance of emotional reactions (increases in nonacceptance, impulse control difficulties, and non-acceptance), and an increase in ruminative thought styles lead to an increase in compassion fatigue.The results obtained from the research are thought to be useful for psychological counselors in terms of understanding the concept of compassion fatigue and planning intervention studies.