Ortaokul öğrencilerinin yenilikçi düşünme düzeyleri ile fen öğrenmeye yönelik öz-yeterlik inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the innovative thinking levels of secondary school students and their science learning self-efficacy beliefs
  1. Tez No: 826069
  2. Yazar: YELİZ NİLÜFER TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN YENİCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilikçi düşünme, fen öz-yeterlik inancı, ortaokul öğrencileri, Innovative thinking, science self-efficacy belief, middle school students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ortaokul öğrencilerinin yenilikçi düşünme düzeylerini ve fen öğrenmeye yönelik öz-yeterlik inançlarını öğrencilerin demografik özellikleri açısından incelemek ve öğrencilerin yenilikçi düşünme düzeyleri ile fen öğrenmeye yönelik öz-yeterlik inançları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanının örneklemini, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında Aydın ili Efeler ilçesinde bulunan farklı sosyo-ekonomik düzeyindeki ortaokullarda öğrenim görmekte olan toplam 646 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrencilerden verileri toplamak amacıyla,“Ortaokul Öğrencilerinin İnovatif (Yenilikçi) Düşünme Ölçeği”,“Fen Öğrenmeye Yönelik Öz-yeterlik İnanç Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada ortaokul öğrencilerinin cinsiyet, sınıf düzeyi, sosyo-ekonomik durum, anne-baba eğitim durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırmada ortaokul öğrencilerinin yenilikçi düşünme düzeyleri ile fen öğrenmeye yönelik öz-yeterlik inanç puanları arasında pozitif yönde orta düzey bir ilişki saptanmıştır. Sonuçlar: Araştırmada, çağın gerekliliklerine ihtiyaç duyulan özelliklere sahip bireylerin yetiştirilmesi, meraklı, yaratıcı düşünebilen, kendini yenilemeye açık ve çevresiyle iyi iletişim kurabilen girişimci ve yenilikçi düşünme yetisine sahip bireylerin yetiştirilmesi, yenilikçi düşünme düzeylerini ve öz-yeterlik inançlarını artıracak öğrenme ortamlarının oluşturulması, eğitim ve öğretim programlarında yenilikçilik kavramına daha fazla yer verilmesi, öğrencilerin yenilikçi düşünme düzeylerini, Fen öğrenmeye yönelik öz-yeterliklerini ve buna bağlı olarak Fen bilimleri ders başarısını artıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine middle school students' innovative thinking levels and self-efficacy beliefs towards science learning in terms of demographic characteristics of students and to determine the relationship between students' innovative thinking levels and self-efficacy beliefs towards science learning. Material and Method: As one of quantitative research methods relational survey model was used in the study. The sample of the study consisted of a total of 646 5th, 6th, 7th and 8th grade students studying in middle schools of different socio-economic levels in Efeler district of Aydın province in the 2022-2023 academic year. In order to collect data from the students,“Innovative Thinking Scale for Secondary School Students”,“Self-efficacy Belief Scale for Learning Science”and“Personal Information Form”were applied. Results: Results showed statistically significant differences in terms of gender, grade level, socio-economic status, and parental education status of middle school students. A moderate positive relationship was found between middle school students' innovative thinking levels and their self-efficacy belief scores towards science learning. Conclusion: In this research, it is thought that raising individuals with the characteristics needed for the requirements of the age, raising individuals with entrepreneurial and innovative thinking skills who can think curious, creative, open to self-renewal and communicate well with their environment, creating learning environments that will increase their innovative thinking levels and self-efficacy beliefs, giving more space to the concept of innovation in education and training programs will increase students' innovative thinking levels, their self-efficacy towards learning science and accordingly their success in science courses.