İşyeri nezaketsizliğinin iş-aile çatışması üzerindeki etkisi
The effect of workplace incivility on work-family conflict
  1. Tez No: 826068
  2. Yazar: MÜKERREM CESUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. OZAN BÜYÜKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşyeri Nezaketsizliği, Yönetici Nezaketsizliği, İş Arkadaşları Nezaketsizliği, İş-Aile Çatışması, Zaman Esaslı Çatışma, Gerginlik Esaslı Çatışma, Davranış Esaslı Çatışma, Workplace Incivility, Superior Incivility, Coworker Incivility, Work-Family Conflict, Time-Based Conflict, Strain-Based Conflict, Behavior-Based Conflict
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma, idari personel olarak görev yapan çalışanların algıladığı işyeri nezaketsizliği ve iş-aile çatışması arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. Araştırmanın amacı, Karabük Üniversitesi'nde idari personel olarak çalışmakta olan iş görenlerin algıladıkları işyeri nezaketsizliğinin iş-aile çatışması üzerindeki etkisini belirlemek ve farklı boyutlar kapsamında incelemektir. Bu kapsamda, işyeri nezaketsizliğinin iki boyutu olan yönetici nezaketsizliğinin ve iş arkadaşları nezaketsizliğinin, iş-aile çatışmasının üç boyutunu oluşturan zaman esaslı çatışma, gerginlik esaslı çatışma ve davranış esaslı çatışma üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu test edilmektedir. Belirlenen amaca uygun şekilde araştırmada kullanılan veri, Karabük Üniversitesi'nin farklı birimlerinde 2023 yılında idari personel olarak görev yapan 339 çalışandan anket yoluyla toplanmıştır. Öncelikle ölçeklere ilişkin geçerlilik ve güvenilirlik analizlerinin yapılmış, ardından araştırma hipotezleri çoklu doğrusal regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, yöneticiden algılanan nezaketsizliğin iş-aile çatışmasının tüm boyutları üzerinde arttırıcı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Bu çerçevede, yönetici nezaketsizliği en fazla gerginlik esaslı iş-aile çatışmasını arttırmaktadır. Buna karşılık, iş arkadaşlarından algılanan nezaketsizliğin ise iş-aile çatışması boyutları olan zaman esaslı çatışma, gerginlik esaslı çatışma ve davranış esaslı çatışma üzerinde herhangi bir anlamlı etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the relationship between workplace incivility perceived by administrative employees and work-family conflict. The aim of the study is to determine the effect of workplace incivility perceived by the administrative staff at Karabük University on work-family conflict and to examine it in terms of different dimensions. In this context, it is tested how two dimensions of workplace incivility, namely superior incivility and coworker incivility, have an effect on three dimensions of work-family conflict, namely time-based conflict, strain-based conflict and behavior-based conflict. In accordance with the determined purpose, the data used in the research were collected from 339 employees working as administrative staff in different units of Karabük University in 2023 through a questionnaire. Firstly, validity and reliability analyses were conducted for the scales, and then the research hypotheses were tested with multiple linear regression analysis. As a result of the study, it was determined that perceived incivility from superiors has an increasing effect on all dimensions of work-family conflict. In this framework, superior incivility increases the strain-based work-family conflict the most. On the other hand, it was determined that perceived incivility from coworkers did not have any significant effect on time-based conflict, strain-based conflict and behavior-based conflict, which are the dimensions of work-family conflict.