İbn Acîbe'nin Bahru'l-Medîd tefsirinde Kur'an mesellerinin zâhirî ve işârî yorumu
The apparent and symbolic interpretation of the Qur'anic parables in Ibn Ajiba's interpretation of Bahru'l-Madid
- Tez No: 826086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kur'an, Allah'ın insanlığa gönderdiği son vahiydir. Lafız ve mâna bakımından ilâhîlik vasfına sahiptir. İlk muhatapların dili Arapça ile gönderilmiştir. Aynı zamanda belâgat açısından Arap dilinin şaheseridir. Bu özelliklere sahip olan Kur'an'ın, doğru bir şekilde anlaşılabilmesi için her türlü çaba gösterilmelidir. Kur'an'ın ifade üsluplarından biri de temsilî veya meseller yoluyla anlatımdır. Bu anlatım, soyut konuları somut örnekler ve benzetmelerle zihinlere yaklaştırmakta ve daha kolay anlaşılmasına zemin hazırlamaktadır. Bir beyan türü olan mesellere Kur'an'da çokça yer verilmiştir. Bu anlatım üslûbu, Kur'an'ın doğru anlaşılmasında son derece önem kazanmıştır. Bu çalışmada Ahmed İbn Acîbe'nin hem zâhirî hem de işârî tefsirin şartlarına uyarak ortaya çıkardığı Bahru'l-medîd tefsirinde Kur'an'daki mesellere yaklaşımı tahlil edilmiştir. Birinci bölümde Bahru'l-medîd tefsirinin müellifi Ahmed İbn Acîbe'nin hayatı, hocaları ve tefsiriyle ilgili bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise mesel kavramı ile ilgili açıklama yapıldıktan sonra Kur'an mesellerinin Bahru'l-medîd tefsirinde işârî açıdan nasıl yorumlandığı tetkik edilmiştir. Bu bağlamda öncelikle meseller konuları bakımından gruplandırılmış, ardından her âyetin zâhirî ve işârî anlamları zikredilmiştir. Neticede değerlendirme başlığı altında konuyla ilgili mesellerin işârî tefsir açısından ele alınış şekilleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Qur'an is the last revelation sent by Allah to humanity. It has the characteristics of divinity in terms of wording and meaning. The language of the first addressees was sent in Arabic. It is also a masterpiece of the Arabic language in terms of rhetoric. Every effort should be made to properly understand the Qur'an, which has these characteristics. One of the Qur'an's expression styles is representation or narration through parables. This narrative brings abstract subjects closer to minds with concrete examples and analogies and lays the groundwork for easier understanding. Parables, which are a type of statement, are given a lot of place in the Qur'an. This style of expression has become extremely important for the correct understanding of the Qur'an. In this study, Ahmed Ibn Acîbe's approach to the parables in the Qur'an in Bahru'l-Madid tafsir, which he created by complying with the conditions of both literal and symbolic tafsir, was analyzed. In the first chapter, information about the life, teachers and commentary of Ahmed Ibn Acîbe, the author of Bahru'l-Madid commentary, is given. In the second part, after explaining the concept of parable, it has been examined how the Qur'anic parables are interpreted in Bahru'l-Madid's interpretation. In this context, firstly, the parables were grouped in terms of their subjects, then the apparent and symbolic meanings of each verse were mentioned. As a result, under the heading of evaluation, the ways in which the parables related to the subject are handled in terms of symbolic tafsir have been evaluated.
Benzer Tezler
- İbn Acîbe'nin Bahru'l-Medîd tefsirinde Hz. Peygamber'i tasvir eden ayetlerin zâhirî ve işârî yorumu
In Ibn Aciba's Bahru'l-Medid tafsir, Prophet Muhammad will appear. Clear and mysterious interpretation of the verses describing
MUHAMMED SAİD HATİPOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Dinİstanbul Sabahattin Zaim ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ABDULMUTTALİP ARPA
- İbn Acîbe'nin el-Bahru'l-Medîd adlı tefsirinde Meşîet kavramı
The concept of the will-the volition in the el-Bahru'l-Medîd interpretation of İbn Acîbe
AİŞE BERİRE DAĞLI
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Dinİstanbul 29 Mayıs ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUHSİN DEMİRCİ
- İbâdet hükümleri açısından İbni Acîbe'nin el-Bahrul Medîd adlı tefsiri
Ibn Ajiba's exegesis named al-Bahr al-Madeed in terms of the provisions of worship
HASAN ÖZGÜR ÖZDEMİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
DinTrakya ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA ŞENTÜRK
- Bursevî ve İbn Acîbe'nin işârî tevillerinin mukâyesesi (Yûsuf Sûresi örneği)
The work of Bursevî and İbn Acîbe comparison of tevils (Example of the Sir of Yusuf)
KADİR YILMAZTÜRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Dinİzmir Katip Çelebi ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEVGİ TÜTÜN
- İbn Acîbe el-Hasenî ve el-Bahru'l-Medîd adlı tefsirinde ahkâmayetlerinin işarî yorumu
The bâtınîte explication of the judgement verses in Ibn Acîbeel-Hasenî's commentary named as Bahru'l Medîd
FERHAT BECER
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
DinHitit ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HİKMET AKDEMİR