Molecular dynamics simulation of water clusters
  1. Tez No: 82619
  2. Yazar: EMEL GÜNEYLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ERKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: su topakları, ampirik potansiyel enerji fonksiyonu, moleküler dinamik simülasyonu. iv, water clusters, empirical potential energy function, molecular dynam ics simulation. m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz SU TOPAKLARININ MOLEKÜLER DİNAMİK SİMÜLÂSYONU GÜNEYLER, EMEL Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şakir Erkoç Aralık 1999, 90 sayfa. Su topaklarının, [(H20)n,n = 2-8], lokal minimum geometrileri ve bun lara karşılık gelen enerji değerleri, moleküler dinamik simülâsyon metodu kul lanılarak incelendi. Simülâsyonda, merkezî-kuvvet modelinin iki farklı potan siyel enerji fonksiyonları olan CF ve CF2 kullanıldı. Bu iki ampirik potansiyel enerji fonksiyonlarının etkinliklerinin incelenmesine özel bir önem verildi. CF ve CF2'nin, su topaklarının lokal minimum geometrilerini ve enerjilerini belirlemede iyi çalıştıkları bulundu. CF2 kullanılarak elde edilen, bir su molekülü başına düşen bağlanma enerjisinin, topak büyüklüğüne göre değişimi, literatürle uyum içerisindedir. Diğer yandan, CF ve CF2'nin yüksek sıcaklıklarda iyi çalışmadıkları gözlenmiştir, n = 2, 5 ve 6 için (H2Ö)n topaklarının en kararlı lokal minimum ge ometrileri hakkındaki hatalı öngörüler, bu hesaplamalarda kullanılan potansiyel enerji fonksiyonu CF2'nin açık polarizasyon etkileşme terimleri içermemesinden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOLECULAR DYNAMICS SIMULATION OF WATER CLUSTERS GÜNEYLER, EMEL M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Şakir Erkoç December 1999, 90 pages. The local minimum geometries and corresponding energy values of water clus ters, [(H20)n,n = 2-8], were investigated by using the molecular dynamics simulation method. In the simulation, two different potential energy functions of central-force model, CF and CF2, have been used. Particular attention was payed to investigate the effectiveness of these two empirical potential energy functions. CF and CF2 have been found to work well in determining local minimum geome tries and energies of water clusters. The variation of binding energy per water molecule with respect to the cluster size obtained by using CF2 is in agreement with the literature. On the other hand, it has been observed that CF and CF2 do not work well at high temperatures. Mispredictions about the most stable local minimum geometries of (#20)n clusters for n = 2, 5 and 6 arise from the fact that the potential function CF2 used for these calculations does not involve explicit polarization interaction terms.