Seasonal variation of characteristics and THMFP of Çamlıdere and Kurtboğazı reservoir waters
Çamlıdere ve Kurtboğazı baraj sularının karakterizasyonu ve THM oluşma potansiyelinin belirlenmesi ve mevsimsel değişimleri
- Tez No: 82621
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organik Madde, Trihalometan Öncülleri, Trihalometanlar (THM' ler), İndikatör Parametreler, Trihalometan Oluşum Potansiyeli (THMFP), Uçurulamayan Organik Karbon (NPOC), UV Absorbans. VI, Natural Organic Matter, Trihalomethane Precursors, Trihalomethanes (THMs) Surrogate Parameters, Trihalomethane Formation Potential (THMFP), Non- purgable Organic Carbon (NPOC), UV Absorbance. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz ÇAMLIDERE VE KURTBOĞAZI BARAJ SULARININ KARAKTERİZASYONU VE THM OLUŞMA POTANİYELİNİN BELİRLENMESİ VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ Gür, Okan Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Filiz B. Dilek Eylül 1999, 120 sayfa İçmesuyu kaynaklan, özellikle de yüzey sulan antropojenik ve doğal kökenli organik maddeler içermektedir. Suda bulunan organik maddelerin, içmesuyu antma tesislerinde dezenfeksiyon amaçlı kullanılan klor ile reaksiyona girdikleri ve başlıca Trihalometan (THM) olarak adlandınlan klorlu yan-ürünlerin oluşmasına neden olduklan 1970'lerden bu yana bilinmektedir. THM'ler kanserojen olup, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinin İçmesuyu Yönetmeliklerinde sınırlanması gereken maddeler olarak yer almaktadır. Türkiye'de THM'lerin sınırlandırılması ve kontrol edilmesi için herhangi bir çalışma ve yönetmelik bulunmamaktadır. Bu çalışmada, Çamlıdere ve Kurtboğazı Baraj sulan organik madde içeriği ve bunların mevsimsel değişimleri bakımından karakterize edilmiştir. Buna ek olarak, Ultraviyole Absorbans 254 nm (UV(A)254nm), Uçurulamayan Organik Karbon(NPOC) ve Trihalometan Oluşum Potansiyeli (THMFP) için indikatör parametre olarak incelenmiştir. Ayrıca bu sular, renk, bulanıklık, askıda katı madde, pH, alkalinite, koliform, demir, magnesium, kalsiyum, sertlik, adsorblanabilir organik halojenler (AOX) gibi su kalitesi parametreleri için incelenmiştir. Her iki baraj için THMFP konsantrasyonları limiti olan 80 ug/L'den daha düşük olduğu gözlenmiştir. Bulunan en yüksek THMFP konsantrasyonları Çamlıdere Barajı için 69,506 ug/L ve Kurtboğazı Barajı için 72,608 ug/L'dir. Bu konsantrasyonlar sırasıyla Şubat ve Mart aylarında tesbit edilmiştir. Ayrıca, UV(A)254nnı ve NPOC değerleri ile THMFP konsantrasyonlarının ilişkili olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle UV(A)254nm ve NPOC Çamlıdere ve Kurtboğazı Baraj sularının THMFP konsantrasyonunun belirlenmesi için iyi indikatör parametrelerdir. Son olarak, bu iki baraj için bulunan THMFP konsantrasyonları, Ankara'nın farklı bölgelerinden alman örneklerin THM konsantrasyonları ile karşılaştınlmıştır. İvedik arıtma tesisine giden ham sudaki THMFP konsantrasyonları beklenildiği gibi bazı bölgelerin THM seviyelerinden yüksek bulunmuş, fakat beklenilenin tersine, bazı bölgelerin THM seviyelerinden düşük tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEASONAL VARIATION OF CHARACTERISTICS AND THMFP OF ÇAMLIDERE AND KURTBO?AZI RESERVOIR WATERS Gür, Okan M. S., Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Co-Supervisor: Prof. Dr. Filiz B. Dilek September 1999, 120 pages Drinking water supplies, mainly the surface water bodies, contain organic matter of anthropogenic and natural origin. It has been known since 1970' s that the organic matter present in water reacts with chlorine that is used for disinfection purposes in drinking water treatment plants, and leads to the formation of chlorinated-by products, mostly the trihalomethanes (THMs). The THMs are known to be carcinogenic and regulated under the National Drinking Water Regulations in USA and Europe. In Turkey, there is no study or regulation to limit and control THMs. In this study, Camhdere and Kurtboğazı Reservoir waters are characterized in terms of organic content, namely Ultraviolet Absorbance at 254 nm (UV(A)254nm), Non- purgable Organic Carbon (NPOC) and Trihalornethane Formation Potential (THMFP), as well as their seasonal variation. In addition, UV(A)254nm was investigated as a surrogate parameter for NPOC and THMFP. Moreover, these water Hisupplies were investigated for some other quality parameters such as color, turbidity, Suspended Solids, pH, alkalinity, coliform, iron, magnesium, calcium, hardness and adsorbable organic halides (AOX). The THMFP of both reservoirs were found to be lower than the Environmental Protection Agency (EPA) limit of 80 ug/L. The highest THMFP was determined as 69,506 ug/L for Çamlıdere Reservoir and 72,608 ug/L for Kurtboğazı Reservoir. These concentrations were detected in February and March 1999, respectively. In addition, it was found that UV(A)254nm and NPOC values of samples were fairly well correlated with THMFP. Therefore, it was concluded that UV(A)254nm and NPOC were appropriate surrogate parameters for the determination of THMFP for Çamlıdere and Kurtboğazı Reservoirs. Lastly, THMFPs obtained for these two reservoirs were compared with the THM concentrations in different areas of Ankara, as expected, the THMFP of the raw water supplied to the İvedik water treatment plant was found to be higher than the THM levels in some areas and to be lower than those in some of the districts, as contrary to the expectations; however, contrary to the normal expectations, the THM levels in the reservoirs were higher than those measured in certain parts of Ankara.