Belgesel filmde animasyonun kullanılması bağlamında belgesel animasyon türünün incelenmesi
  1. Tez No: 826222
  2. Yazar: SENA BURNAZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF CAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinemada Tür, Animasyon, Belgesel Animasyon, Genre in Cinema, Animation, Documentary Animation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, belgesel ve animasyonun birleştiği bir tür olan belgesel animasyonların belgeselin anlatısına yaptığı katkıyı bu bağlamda da onun önemini ortaya koymaya çalışmaktadır. Animasyon, genellikle hayal gücünü kullanarak fantastik dünyalar yaratmak için kullanılan bir türdür. Belgesel ise onun tam tersi olarak tamamen gerçek yaşam olaylarını anlatır. Günümüzde animasyon oldukça gelişmiş belgesellerde de kullanılmaya başlamıştır. Böylece hem belgesel hem de animasyon türlerinin bileşiminden oluşan belgesel animasyonlar gerçek dünya hikayelerini animasyon teknikleriyle anlatmaya çalışmışlardır. Tezin ana problemini de birbirinden farklı anlatım özelliklerine sahip bu iki türün hibrit olarak bir araya gelmesiyle birlikte animasyon tekniklerinin belgeselin içeriğinin ve anlatımının oluşturulmasına nasıl katkılar sağladığının araştırılması oluşturmaktadır. Bu bağlamda tezin ilk bölümlerinde sinemasal boyutlarıyla belgesel ve animasyon hakkında türsel ve kavramsal açıdan bilgilendirme yapılmış, belgesel ve animasyon türünün tarihçesi, anlatım özellikleri, üretim süreçleri, kullanım alanları ve animasyon tekniklerine dair literatür taraması yapılmıştır. Son bölümde de belgesel animasyon tekniğiyle gerçekleştirilmiş biyografik bir belgesel film örneği olan“Frida Kahlo'nun Trajik Hikayesi Belgeseli”adlı YouTube videosu, kullanılan animasyon teknikleri bağlamında analize tutulmuştur. Animasyon tekniklerinin görselleri renkli, ilgi çekici, fantastik, bir biçime dönüştürülmesiyle, belgeselin anlatımını güçlendirdiği, seyircinin filmi daha etkin bir biçimde alımlamasına katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to highlight the importance of documentary animation, a hybrid genre that combines documentary and animation, in terms of its contribution to the narrative of the documentary. Animation is generally a genre used to create fantastic worlds by utilizing imagination. Documentary, on the other hand, is its antithesis, narrating entirely real-life events. Nowadays, animation has begun to be used in highly advanced documentaries. Thus, documentary animations, which are a composite of both documentary and animation genres, have attempted to tell real-world stories using animation techniques. The main problem of the thesis is to investigate how animation techniques contribute to the creation of the content and narration of the documentary when these two genres, each with different narrative characteristics, come together as a hybrid. In this context, the initial sections of the thesis provide information about the documentary and animation in terms of genre and conceptual dimensions, including the history of documentary and animation genres, their narrative characteristics, production processes, areas of use, and a literature review regarding animation techniques. In the final section, an autobiographical documentary film,“The Tragic Story of Frida Kahlo Documentary,”made with documentary animation technique and available on YouTube, is analyzed in terms of the employed animation techniques. It was concluded that transforming visuals into colorful, attractive, and fantastic forms through animation techniques strengthens the narrative of the documentary and contributes to the audience's more effective reception of the film.