Salamis Antik kenti için canlandırma belgesel uygulaması
Animated documentary application for Salamis ancient city
- Tez No: 175004
- Danışmanlar: Y.DOÇ. ZÜLFÜKAR SAYIN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Sinema, Televizyon, Belgesel, Canlandırma, Animasyon, Üç Boyut, Graphic Design, Cinema, Documentary, Animation, Three Dimensions
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
“Salamis Antik Kenti İçin Canlandırma Belgesel Uygulaması”başlıklı tezin rapor kısmında; birinci bölümü oluşturan“Tarihi Gelişim Sürecinde Belgesel”başlığı altında belgeselin tanımı, tarihçesi, özellikleri ve kullanım alanları üzerinde durulmaktadır. Aynı zamanda, belgesel film türleri biçim ve içerik açısından irdelenmektedir. İkinci bölümde; canlandırma belgesel teknikleri hakkında bilgi verilmekte, bilgisayarlı canlandırma belgeselleri üzerinde ağırlıklı olarak durulmakta ve grafik tasarım açısından incelenmektedir. Üçüncü bölümü oluşturan“Belgesel Yapım Aşamalan”nda, belgesel film konusunun kararlaştırılmasından kurgu işlemlerine kadarki süreç irdelenmekte, dördüncü bölümde ise Salamis Antik Kenti'nin tarihi, coğrafyası ve Roma dönemi (mimarisi, sosyal yaşamı, geçim kaynağı, inanç sistemi) ele alınmaktadır. Son bölümü oluşturan“Uygulama Çalışması”başlığı altında da belgeselin uygulama süreci ve çalışmaları ile birlikte analizi yer almaktadır. Bu tezde; görüntülenmesi olanaksız olan konu ve olaylar için yapılan canlandırma belgesellerin ve bu belgesellerde yer alan grafik tasarım öğelerinin bildirişim açısından önemi vurgulanırken, canlandırma belgesel uygulamalarında grafik tasarımın önemi ve tasarımcıların gerekliliği de özellikle belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the report part of the thesis called as“Animated Documentary Application for Salamis Ancient City”, under the title of“Documentary in its Historical Background”, which constitutes the Section 1, it is focused on the description, historical background, features and areas of use of the documentary. In addition to this, the documentary is investigated with regards to the types of documentary films and context. In the Section 2, the information about animated documentary is given, computerised animated documentaries are highly focused on, and these films are investigated with regard to graphical design. In the Section 3, which is called“Production Process of the Documentary”, the process from making-decision of the documentary to editing stage is investigated, whereas, in the Section 4, the history and geographical conditions of Salamis Ancient City, and Roman Era (architecture, social life, means of livelihood, belief systems, etc.) are dealt with. The last section,“Application Work”, consists of application process and works of the documentary work together with the analysis of it. In this thesis, it is highlighted the importance of documentaries for subjects and events that are impossible to be displayed in real, and graphic designs elements used in these films with regard to communication, as well as the importance of graphic design and the necessity of graphic designers are especially emphasized.