Terminal balistikte 7,62mm çaplı mermilere karşıv-ara geometrili ve tabakalı yapıların enerji absorpsiyon performansının incelenmesi
Study of the energy absorption performance of layer structures with v-inner form against 7.62mm caliber bullets in terminal ballistics
- Tez No: 826232
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHİM FINDIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Terminal Balistik, Balistik Malzemeler, Balistik Enerji, Hasar Mekanizmaları, Terminal Ballistic, Ballistic Materials, Ballistic Energy, Damage Mechanisms
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Korunulması gereken hedefler, balistik biliminin ilgi alanındadır. Bu hedeflerin korunmasının ilk yöntemi, balistik zırhların üretimi ve performansının artırılması için araştırılmasıdır. Sabit yapılar, mobil araçlar ve personellerin korunması zırh tasarım ve üretiminde farklılıklar ortaya çıkarır. Hareketsiz yapı ve hedeflerde zırhın ağırlığı göz ardı edilebilir. Ancak mobil hedeflerde ağılığın göz önünde bulundurulması ve zırh alansal yoğunluğunun hesaba katılması ve sınırlayıcı bir parametre olarak düşünülmesi gerekmektedir. Burada hafif zırhlar ve özellikleri ile bu zırhların balistik performansı önemli hale gelmektedir. Bu tez çalışmasının birincil hedefi, yerli imkanlarla erişilebilir malzemeler kullanılarak zırh varyasyonları oluşturmaktır. Oluşturulan bu yapılar da tehdit adı da verilen delici hareketli penetran parçacığın yapıda perforasyonu gerçekleştirmesini engelleyecek form verilerek gerçekleştirilmiştir. Koruyucu balistik zırhın tasarımında tehdit parçacığının önce yönünün değiştirilmesi, aynı anda parçacığın ucunun körelmesi veya parçalanması, sahip olduğu enerjinin zırh bünyesinde sönümlenmesi ve mümkünse yapının son katmanından çıkmaması hedeflenmiştir. Bu amaçla zırh içerisine saptırıcılı V kanatçıklar yerleştirilmiş değişik bir yapı elde edilmiştir. Üretilen ilk grup zırh yapılarında balistik limit belirlemeleri yapılmış ve III. seviye tehdit mermisine karşı 700m/s balistik limit elde edilmiş ve balistik performansın arttığı gözlemlenmiştir. İkinci grup zırh deneylerinde yine aynı tehdit seviyeli NATO mermisi ile direkt atışlar yapılmış ve merminin zırh yapısını terkettiği hızlar ölçülerek enerji hesaplamaları yapılmıştır. Saptırıcılı iç yapı varyasyonlarındaki değişikliğin, balistik performansı artırdığı gözlemlenmiştir. Her iki grup numunelerinde oluşan hasar bölgelerinin makro ve mikro gözlemleri yapılarak, yapıları incelenmiş hasar mekanizmaları hakkında bilgi edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The targets to be protected are in the field of ballistics science. The first method of protecting these targets is the production and research of ballistic armors to improve their performance. Immobile structures, mobile vehicles and protection of personnel reveal differences in armor design and production. The weight of the armor on stationary structures and targets is negligible. However, for mobile targets, weight should be considered and armor areal density should be taken into account and considered as a limiting parameter. Here, light armors and their properties and ballistic performance of these armors become important. The primary goal of this thesis is to create armor variations using locally available materials. These structures were formed by giving a form to prevent the penetrating penetrating particle, also called the threat, from perforating in the structure. In the design of the protective ballistic armor, it is aimed to change the direction of the threat particle first, to atrophy or fragment the tip of the particle at the same time, to absorb the energy it has within the armor and not to leave the last layer of the structure if possible. For this purpose, a different structure has been obtained by placing deflector V-fins inside the armor. Ballistic limit determinations were made in the first group of armor groups produced, and a ballistic limit of 700m/s was obtained against the level III threat bullet, and it was observed that the ballistic performance was increased. In the second group armor experiments, direct shots were made with the same threat level NATO bullet and energy calculations were made by finding the velocities at which the bullet left the armor structure. It has been observed that the internal structure change with V-shaped deflector increases the ballistic performance. Macro and micro structures of the damage areas in both groups of samples were made and their structures were examined and information was obtained about the damage mechanisms.