Sovyet sonrası devletlerin yeni kimlik inşası: Azerbaycan örneği
New identity construction of post-Soviet states: The case of Azerbaijan
  1. Tez No: 826242
  2. Yazar: MALAK ATAKISHIYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMAT MAHAMAT OUMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Cumhuriyeti, SSCB, Kimlik İnşası, Azerbaijan Republic, Soviet Union, Identity Construction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Milliyetçilik ve ulusal kimlikler, SSCB sonrası dünyanın temel özellikleri olmaya devam etmiştir. Rus olmayan devletlerdeki kimlik politikalarının“zor, sürekli değişen bir doğaya”sahip olduğu ve "tutarlı bir örüntünün ortaya çıktığı anda sürekli değişen bir yapıda olduğu görülmüştür. Azerbaycan SSCB'nin unvanlı ulusu Türkçe konuşmasına ve İran'la güçlü kültürel ve tarihi bağlara sahip olmasına rağmen, SSCB rejimi Türk ve İran geçmişinden boşanmış bir ulusal kimlik inşa etmiştir. Çok uluslu birliktelikler sonrasında oluşan siyasal yapılar kayıplarını bulmaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda egemenlik anlatısı ulus inşasında önemli olurken, motivasyon unsuru oluşturmaktadır. SSCB'de misyon son bulunmasının ardından bağımsızlıklar ilan edilmiştir. Ulus devlet temelinde siyasal bağımsızlıklar amacıyla ulusların inşası için harekete geçilmiştir. Çarlık Rusyası'nın dağılmasının ardından meydana gelen yönetim boşluğunun hükümetlerle doldurulma çalışmaları oluşmuştur. SSCB'nin kurulmasının ardından gücü elinde bulunduran ve SSCB olan Azerbaycan'da farklı kimlikler belirlenmiş ve kimliklerin Sovyet insanına dönüşmesi amaç edinilmiştir. SSCB yönetiminde uygulanan kimlik inşası ulus-devlet modeline dönüşmüştür. Tez araştırmasının amacı, modern Azerbaycan 'da ulusal bir siyasi kimliğin oluşumunda bölgesel kimliğin rolünü ve önemini ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
Nationalism and national identities continued to be key features of the post-Soviet world. Identity politics in non-Russian states have been found to be of a“difficult, ever-changing nature”and“constantly changing once a consistent pattern emerges. The titled nation of the Azerbaijan Soviet Socialist Republic speaks Turkish and has strong cultural and historical ties to Iran.”Although the Soviet regime has built a national identity divorced from the Turkish and Iranian past, the political structures formed after multinational associations are trying to find their losses. In this direction, while the narrative of sovereignty is important in nation building, it creates a motivation element. After the mission in the Soviet Union came to an end, independence was declared Actions were taken for the construction of nations for the purpose of political independence on the basis of the nation-state. After the collapse of the Tsarist Russia, efforts were made to fill the administrative vacuum with governments. After the establishment of the Soviet Union, different identities were determined in Azerbaijan, which was the Soviet Socialist Republic and held power. It is aimed to transform identities into Soviet people. The identity construction practiced in the Soviet administration has turned into a nation-state model. The aim of the thesis research is to reveal the role and importance of regional identity in the formation of a national political identity in modern Azerbaijan.