İçerik ve edebî sanatlar açısından Cûbân el-Kavvâs'ın şiirleri
The poems of Cûbân al-Kavvâs in terms of content and literary arts
- Tez No: 826328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Belagat, Cûbân el-Kavvâs, Divan Şiir, Arabic Literature, Cuban al-Kawwas, Divan, Poetry, Rhetoric
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Cûbân el-Kavvâs, H. 7. asırda Şam bölgesinde yaşamış bir şairdir. Şiir yazma kabiliyeti, döneminin edipleri ve uleması tarafından takdirle karşılanmıştır. Şairin günümüze ulaşan bir divanı olmamakla birlikte şiirleri biyografi kitapları aracılığıyla günümüze ulaşmıştır. Şiirlerinde akıcılık, ritim ve lirizm sayesinde Şam ehli ve çevresi için ilham kaynağı olmuştur. Bunun yanında muhteva ve edebi sanatlar açısından çeşitlilik ve zenginliğe sahiptir. Kavvâs'ın bütün bu özelliklere sahip şiirlerinin ele alınıp öne çıkan yönleriyle değerlendirilmesi, akademik çevreye kazandırılması açısından önem arz etmektedir. Bu doğrultuda çalışmada Kavvâs'ın yaşadığı dönemin siyasi, sosyal ve ilmî açıdan incelendikten sonra hayatı, şiirlerindeki içerik ve belagat sanatlarında öne çıkan konular incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın girişinde şairin yaşadığı dönem genel hatlarıyla ele alındıktan sonra biyografi kitaplarındaki hayatı ve ilmi kişiliği aktarılmıştır. Birinci bölümde şiirler, içerik açısından tesbit edilip değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise şiirler, edebi sanatlar açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cûbân al-Kavvâs is a poet who lived in the 7th century in the region of Damascus. His talent for composing poetry was well-regarded by the scholars and religious scholars of his era. While he doesn't have a complete collection (divan) of poetry that has survived to the present day, his poems have reached us through biographical books. Through the elements of fluidity, rhythm, and lyricism in his poems, he served as a wellspring of inspiration for the people of Damascus and the surrounding area. Furthermore, he exhibited a remarkable diversity and richness in terms of both content and literary techniques. Evaluating and analyzing Kavvâs's poems, encompassing all these features, holds significance in terms of contributing to the academic realm. In line with this objective, the study scrutinizes the era in which Kavvâs lived, delving into its political, social, and scholarly dimensions. Following this contextual exploration, his life is conveyed along with the content of his poems and the prominent themes in rhetorical arts. The introduction of the study outlines the period in which the poet lived, followed by a depiction of his life and scholarly personality as portrayed in biographical works. The first section focuses on identifying and evaluating the content of the poems. Subsequently, the second section delves into the examination of the poems from a perspective of literary arts.