A New extension to Ercüment kalmık Museum: An interpretation of modern movement in Turkish architecture
Ercümend Kalmık Müzesi'ne yeni ek: Modern hareketin Türk mimarisinde bir yorumu
  1. Tez No: 82633
  2. Yazar: PINAR HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Mimari, Uluslararası Üslup, Hacim, Yüzey, Düzen, Dekorasyon. vı, Modern Architecture, International Style, Volume, Surface, Regularity, Decoration. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
oz ERCUMEND KALMIK MÜZESİNE YENİ EK: MODERN HAREKETİN TÜRK MİMARİSİNDE BİR YORUMU Hatipoğlu, Pınar Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Supervisor: Doçent Doktor Ayşen SAVAŞ Ocak 1999, 210 sayfa Bu tez Modern Mimarinin kavramsal çerçevesini bir kitabın ve mimari eserin detaylı okuması yapılarak yeniden kurulmasıyla Modern Mimarinin olası bir tekrar değerlendirmesi üzerine eleştirel bir çalışmadır. İstanbul Ayaspaşa'da 1993 ile 1996 tarihleri arasında, Ayşe Orbay tarafından inşa edilen Yeni Ek Binası ile Ercümend Kalmık Müzesi önemli mimari karakteri ve şehir içindeki yerleşimi nedeniyle bu eleştirel çalışmanın hem nesnesi hem öznesi olarak seçilmiştir. Ercümend Kalmık Müzesine yapılan Yeni Ek Modern Mimari'yi keşfetmek için Uluslararası Üslubun katı prensiplerinin ötesine geçer. Geliştirilen analitik çalışma için sözcük dağarcığım oluşturmak üzere Modern Hareket'e ilişkin olarak Uluslararası Üslup fikri ve bu üslubun üç prensibi incelenmektedir. Binanın kent içindeki yerleşimini de içeren mimari özellikleri tanımlayıcı bir analizle sunulur. Bina kompleksi tanıtıldıktan sonra, H. R. Hitchcock ve P. Johnson tarafından kuramsallaştınlmış olan Uluslararası Üslup prensiplerinin tekrar okunmasıyla analitik bir çalışma kurgulanmıştır. H. R. Hitchcock ve P. Johnson tarafından genişletilen üç anahtar terim;“hacim,”“düzen”ve“dekorasyon”; yüzey teriminin tanıtılmasıyla dönüştürülür ve yeniden kavramsallaştınlır.Bu analitik çalışma sırasında“yüzey”terimi etrafında kavramsal bir çerçeve oluşturulup Modern Mimari'nin hacimsel özellikleri“yüzeylerin katmanlaşması ve üstüste çakışması”şeklinde yeniden okunarak, yüzeyin mimarideki ayrıcalıklı durumu tekrar değerlendirilir. Bu tezin amacı Modern Mimari'nin temel prensiplerinin kendi bölgesel, kültürel ve belirli bir bölgeye ait sınırlar içinde şekillenmiş farklı bir çağdaş çevre içinde, yeniden keşfi veya yeniden değerlendirilmesinin geçerliliğini açığa çıkartmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW EXTENSION TO ERCUMEND KALMDC MUSEUM: AN INTERPRETATION OF MODERN MOVEMENT IN TURKISH ARCHITECTURE Hatipoğlu, Pınar M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşen SAVAŞ January 1999, 210 pages This thesis is a critical study on a possible re-evaluation of Modem Architecture by re-constructing its conceptual framework through a close reading of a book and an architectural work. Ercümend Kalmik Museum with its New Extension in Ayaspaşa, Istanbul, built between 1993 and 1996, by Ayşe Orbay is selected both as the object and subject of this critical study due to its significant architectural character and location in the urban context. The New Extension to Ercümend Kalmik Museum goes beyond the concrete principles of the International Style to discover a modern architecture. The idea of 'The International Style“ in relation to Modern Movement and the three principles of the International Style are studied to formulate a vocabulary for the following analytical study. The architectural properties of the building, including its location within the urban context, are presented by a descriptive analysis. After the description of the building complex, an analytical study is constructed by re-reading the principles of the International Style, that had been institutionalised by H. R Hitchcock and P. Johnson. The three key terms formulated by H. R. Hitchcock and P. Johnson as; ”volume,“ ”regularity“ and ”decoration“ are transformed and re-conceptualized with the introduction of iiithe term, ”surface.“ During this analytical study, a conceptual framework is structured around the term ”surface,“ and by re-reading the volumetric properties of Modern Architecture as ”the layering and stratification of the surfaces,“ the privileged position of the surface in architecture is re-evaluated. This thesis aims to reveal a ”re-discovery“ or better ”re-appreciation" of the basic principles of Modern Architecture within a different contemporary context, shaped by its own regional, cultural and territorial boundaries.