Modeling of Akarşen (Murgul-Artvin) volcanogenic massive sulfide deposit
Akarşen (Murgul-Artvin) volkanojenik masif sülfit yatağının modellenmesi
  1. Tez No: 82632
  2. Yazar: ASLI HARMANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: VolkanojeniklJMasif SülfhjYatağı, Modelleme, Masif Cevher, Ağsal Cevher, Rezerv, Tenor vı, Volcanogenic Massive Sulfide Deposit, Modeling, . Massive Ore, Stockwork Ore, Tonnage, Grade w
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
öz AKARŞEN (MITRGULMRTVIN).VOLKANO.TENIK MASİF SÜLFİT YATAĞININ MODELLEMESİ HARMANLI, Aslı Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bolümü Tez-Yoneticisi: Doç^ Dıv Nilgfin GÜLEÇ Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cem SARAÇ Şubat 1999, 210 sayfa Bu çalışmanın ana konusu Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Artvin ili civarındaki Akarşen Volkanojenik Masif Sülfit bakır yatağının toplam rezerv ve ortalama bakır tenorunun hesaplanmasıdır. Akarş_en çalışma sahasında dört birim gözlenmektedir. Bunlar yaşlıdan gence doğru şöyle sıralanmaktadır: Kabacadere Volkanitleri, Murgul Formasyonu» Küre Formasyonu ve Balıklıdağ Formasyonu. Akarşen Volkanojenik Masif Sülfit yatağında masif ve ağsal tipte olmak üzere iki tip cevherleşme görülmektedir. Cevherleşme Murgul Formasyonu' nun üst kısımlarında oluşmuştur. Geçmiş, yıllarda çeşitli sektör ve kurumlar tarafından açılmış olan 25 ? adet sondaj kuyusuna ait veriler toplam rezerv ve ortalama bakır tenorunun hesaplanmasında kullanılmıştır. Sondaj, kuyularının koordinatları, denizden yükseklikleri ve derinlikleri, masif ve ağsal tipi cevherleşmelerin kalınlıkları, masif ve ağsal cevherleşmelerin tavan ve taban yükseklikleri ve buradaki bakır yüzdeleri ayrı ayrı değerlendirilmiştir.Hesaplamalarda üç grid aralık sistemi belirlenmiştir. Bunlar 25x25, 50x50 ve 100x100 metre'dir. Bu gridlerin kestirimlerine sanal sondajlar konulmuştur. Bu sanal sondajların belirlenmesi Surfer 3.2 Programı ile yapılmıştır. Toplam rezerv ve ortalama bakır tenor hesaplanmasında iki ayrı metod uygulanmıştır. Bunlar uzanım alanı metodu ve kesit metodudur. Toplam rezerv ve ortalama bakır tenoru bu iki metodla, üç ayrı grid aralığı kullanılarak hem masif hem de ağsal cevherleşme için ayrı ayrı hesaplanmıştır. Üç grid aralıklarının ortalamaları alınacak olunursa^ uzanımlı alan metodunda masif cevherleşme için 79331 ton bakır ve ağsal cevherleşme için 1770975 ton bakır bulunmuştur. Kesit hesabında ise masif tipi cevherleşme için 91408.5 ton bakır ve ağsal tipte cevherleşme için 1962195 ton bakır bulunmuştur. Tenor hesabında, masif cevherleşme için» uzanımlı alan ve kesit yöntemlerinde ortalama bakır yüzdeleri sırası ile %0.63 Cu ve %0.51 Cu olarak bulunmuştur. Ağsal tipte cevherleşme için ise bakır yüzdesi %0.13 Cu olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING. OE AKARŞEN (MITRGIIL- ARTVİN) VOLCANOGENIC MASSIVE SULFIDE DEPOSIT HARMANLI, Aslı M. S., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dıu-Nilgiin G.ÜLEÇ Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cem SARAÇ February 1999, 210 pages The main subject of this study is the calculation of the total tonnage and average copper grade of the Akars_en Volcanogenic Massive Sulfide Deposit in the vicinity of Artvin, Black Sea region. Four units are exposed in the Akarşen study area. These are, from bottom to the top, Kabacadere Volcanics, Murgul Formation, Küre Formation and Balıklıdağ. Formation. Two types of mineralizations, massive type and stockwork type are present in Akarşen Volcanogenic Massive sulfide Deposit. The mineralization is localized at the upper levels of the Murgul Formation. The data obtained from 25 drillholes opened in previous years by several companies and organizations, were used in calculations of tonnage and average grade in this study. The coordinates^ elevations, and depths of drillholes, massive and stockwork type mineralization thicknesses, top and b-ot.tom elevations, of- massive, and stockwork mineralizations and their copper grades (%) were separately assessed. ILLThree grid spacing, systems were selected for calculations. These are 25x25, 50x50 and 100x100 m spacings. The intersections between the two grid lines were taken as the locations of imaginary drillholes. The extrapolation of these imaginary drillholes was made by the Surfer 3.2 Software. Two methods were applied to calculate the total tonnage and average copper grade of the ore body. These are extended area method and cross-section method. Hence,, the total tonnage and average grade of the ore body were calculated for the three grid spacing systems by each of these two methods for both massive and stockwork type mineralizations. The average of the results for three different grid spacings yielded an average tonnage of 79331 tons for massive and 1770975 tons for stockwork type mineralization by the extended area method, and of 9 140İL5- tons- for massive and- 19-62195- tons, fox- stockwork mineralization by the cross-section method. The average grades were found to be 0.63% Cu and 0.51% Cu for massive type mineralization by the extended area and cross-section method, respectively, while both methods yielded 0.13% Cu for the grade of stockwork type mineralization.