Life kinetik kombineli mekanik hipoterapi programının, serebral palsili çocukların denge, kaba motor beceri ve postüral kontrolü üzerine etkisi
The effect of life kinetic combined mechanical hippotherapy program on balance, gross motor skills and postural control of children with cerebral palsy
- Tez No: 826339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Life Kinetik, Hipoterapi, Serebral Palsi, Denge, Dikkat, Postural Kontrol, Life Kinetics, Hippotherapy, Cerebral Palsy, Balance, Attention, Postural Control
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışma, life kinetik kombineli mekanik hipoterapinin serebral palsili çocukların denge, kaba motor beceri ve postural gelişimine etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya, Başkent Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesine gelen diparetik ve hemiparatik serebral palsi hastaları gönüllük esaslarına göre 40 kişi alınmıştır. Çalışmamızda 6kişi aile bireyleri çalışmamızı anlattığımızda katılmak istemedi. Katılımcılar 6 haftalık egzersiz programından önce GMFCS VE MACS testleri yapıldı ve çalışma kriterlerimize uygun bireyler alındı. Bu testler sonunda GMFCS 2 olan 1 birey ve MACS seviyesi 2 olan 2 bireyde çalışmamızın dışında kaldı. Geriye kalan n=30kişi rastgele 3 er gruba ayrıldı. Bütün gruplara 1 saat geleneksel fizik tedavi uygulanacaktır. Birinci grup SP ye uyarlanmış life kinetik egzersizleri +mekanik hipoterapi 35 dk uygulandı, ikinci gruba 35 dk mekanik hipoterapi uygulandı. Üçüncü gruba sadece geleneksel fizik tedavi yöntemleri uygulandı. Çalışma 6 hafta boyunca haftanın 3 günü uygulandı. Çalışma sırasında life kinetik +mekanik hipoterapi grubundan 2 kişi tedavi de devamsızlık yaptığı için kontrol grubundan 2 kişi son teste katılmadığı için çıkarıldı. Katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla katılımcı bilgi formu kullanılacaktır. 6 haftalık egzersiz programından önce bireylere GMFCS ve MACS sınıflandırma ölçekleriyle homojen hastalar alınacaktır. 6 haftalık uygulama öncesi ve sonrası Gövde Etkilenim Ölçeği (GEÖ), Kaba Motor Fonksiyon Ölçütü (KMFÖ-88), Pediatrik Berg Denge Ölçeği (PBDÖ), Zamanlı ayağa kalk ve yürü testi, İstatistiksel analiz ve değerlendirmeler; SPSS 21 paket programı kullanıldı. Bulgular: Life Kinetik+Hipoterapi Grubu ön ve son test ortalama ölçüm parametreleri karşılaştırıldığında; Kaba Motor Testlerde LKH grubu son ölçüm ortalama değerleri ön ölçüm değerlerinden yüksek çıkarak anlamlı bir gelişme görülmüştür. Ayrıca Pediatrik denge test sonuçları son ölçüm testleri ilk ölçüm testlerinden yüksek çıkarak anlamlı (p=0.011) bir iyileşme kaydedilmiştir. Sonuç: life kinetik ile kombine yapılan hipoterapi egzersiz programının serebral palsili bireylerin diğer gruplara göre denge, kaba motor beceri vb. parametrelerde daha fazla gelişme görülmüştür. Serebral palsili bireylerin geleneksel tedavi yöntemlerine ek olarak life kinetik ile kombine hipoterapi egzersiz programını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was carried out to reveal the effect of life kinetic combined mechanical hippotherapy on balance, gross motor skills and postural development of children with cerebral palsy. Method: 40 patients with diparetic and hemiparetic cerebral palsy who came to Başkent University Training and Research Hospital were included in this study on a voluntary basis. Family members of 6 people in our study did not want to participate when we explained our study. Participants underwent GMFCS and MACS tests before the 6-week exercise program and individuals who met our study criteria were recruited. At the end of these tests, 1 individual with GMFCS 2 and 2 individuals with MACS level 2 were excluded from our study. The remaining n=30 people were randomly divided into 3 groups each. All groups will receive 1 hour of traditional physical therapy. The first group received CP-adapted life kinetic exercises + mechanical hippotherapy for 35 minutes, and the second group received 35 minutes of mechanical hippotherapy. Only traditional physical therapy methods were applied to the third group. The study was applied 3 days a week for 6 weeks. During the study, 2 people from the life kinetic + mechanical hypotherapy group were absent from the treatment, and 2 people from the control group were excluded because they did not participate in the post-test. A participant information form will be used to determine the demographic characteristics of the participants. Before the 6-week exercise program, homogeneous patients will be recruited with the GMFCS and MACS classification scales. Before and after the 6-week application, Trunk Influence Scale (GES), Gross Motor Function Scale (GMF-88), Pediatric Berg Balance Scale (PBSS), Timed stand up and walk test, Statistical analysis and evaluations; SPSS 21 package program was used. Results: When the pre-test and post-test mean measurement parameters of the Life Kinetic+Hipotherapy Group were compared; In Gross Motor Tests, a significant improvement was observed as the last measurement mean values of the LCH group were higher than the pre-measurement values. In addition, pediatric balance test results were higher than the first measurement tests in the last measurement tests, and a significant improvement was recorded (p=0.011). Conclusion: The hippotherapy exercise program combined with life kinetics improved the balance, gross motor skills, etc. of individuals with cerebral palsy compared to other groups. More improvements were seen in the parameters. We recommend a combined hypotherapy exercise program with life kinetics in addition to traditional treatment methods for individuals with cerebral palsy.