Aktif öğrenme ile alan uyarlaması
Domain adaptation with active learning
- Tez No: 826416
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN KÜÇÜKMANİSA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Aktif Öğrenme, Alan Adaptasyonu, Derin Öğrenme, Sınıflandırma, Yarı Denetimli Öğrenme, Active Learning, Domain Adaptation, Deep Learning, Classification, Semi-Supervised Learning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Derin öğrenme tabanlı yaklaşımlar eğitim süreçlerinde yüksek sayıda düzgün etiketlenmiş veriye ihtiyaç duyar. Günlük sorunlarda yüksek sayıda veri bulmak ve verileri yeterli biçimde etiketlemek zaman ve insan gücü olarak yüksek maliyet teşkil etmektedir. Alan adaptasyonu önceden benzer bir problem için yüksek veri ile eğitilmiş makine öğrenimi modelini mevcut soruna uyarlamayı sağlar ve modelin genelleyebilme özelliğini arttırır. Örnek olarak kamera karakteristiği veya verilerin toplandığı çevresel değişimler sonucu ortaya çıkan farklılıklar modelin daha önce karşılaşmadığı koşulları oluşturacağından modelin zayıf, yetersiz tahmin yapmasına sebebiyet verebilir. Alan adaptasyonu ile kaynak veriden hedef veriye alan transferini gerçekleştirecek eğitim yapılır. Aktif öğrenme ise etiketlenecek veriler arasında bir seçim yapılması durumunda modelin eğitimine en çok katkıyı sağlayacak veriyi seçmeyi hedefler. Bu çalışmada farklı aktif öğrenme yöntemleri alan adaptasyonu eğitimine dahil edilmiş ve başarımlar gözlenmiştir. Aktif öğrenme ve alan adaptasyonu ile az sayıda veri ile yüksek başarım elde etmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Deep learning-based approaches require a large amount of well-labeled data in training process. Creating a large dataset and labeling them adequately in daily problems constitutes high costs in terms of time and human resources. Domain adaptation enables machine learning model trained with large dataset for a similar problem to adapt to the current problem and increases the model's generalization feature. As an example, the camera's characteristics can create different conditions that the model has not encountered in the previous problem due to the environmental changes in which the data is collected, resulting in weak and inadequate predictions of the model. With domain adaptation, a new training is aimed to eliminate the domain differences between the source and target data. Active learning, on the other hand, aims to select the data that will contribute the most to the model's training when choosing among the labeled data. In this study, different active learning methods were included in domain adaptation, and achievements were observed. The goal is to achieve high performance with a limited amount of data using active learning and domain adaptation.