Kaynaştırma uygulamasına devam eden özel gereksinimli öğrenci velilerinin algılanan stres düzeyi ve yaşam doyumu arasındaki ilişki: (İstanbul Pendik ilçesi örneği)
Investigating the relation between perceived stress level and life satisfaction of parents of students continuing in inclusive education: (Case of İstanbul, Pendik district)
  1. Tez No: 861773
  2. Yazar: EZGİ KARAARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK TUTKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Gereksinim, Ebeveyn, Veli, Kaynaştırma, Yaşam Doyumu, Stres, Aile, Special Needs, Parent, Inclusive Education, Life Satisfaction, Stress, Family
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, kaynaştırma eğitimi devam eden özel gereksinimli öğrenci velilerinin yaşam doyumu ve algılanan stres düzeylerini belirlemek, velilerin yaşam doyumu ve algılanan stresleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve bu ilişkiyi, cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, algılanan ekonomik gelir, öğrencinin eğitsel tanısı, öğrencinin eğitim kademesi, öğrencinin eğitsel tanı sayısı değişkenleri açısından incelemektir. Çalışmada, araştırma yöntemi olarak, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini, İstanbul ilinin Pendik ilçesindeki kaynaştırma eğitimine aktif olarak devam eden öğrencilerin velileri oluşturmaktadır. Bu sayı araştırmanın yapıldığı 2021-2022 eğitim öğretim yılında yaklaşık 5500'dür. Araştırmanın örneklemini ise, 322 öğrenci velisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Dağlı ve Baysal tarafından uyarlaması yapılan“Yaşam Doyumu Ölçeği”ve Bilge, Öğce, Genç ve Oran tarafından uyarlaması yapılan“Algılanan Stres Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen bulgular şunlardır: 1-Velilerin algılanan stresleri düşüğe yakın orta düzeyde, yaşam doyumu düzeyleri ise orta düzeyde bulunmuştur. 2-Algılanan stres ve yaşam doyumu arasındaki ilişki incelendiğinde, negatif korelasyon bulunmuştur. 3- Algılanan stres düzeyi ile demografik değişkenler arasında anlamlı ilişki bulunanlar: Eğitim durumu ilkokul olan katılımcıların algılanan stres puanları, lisans ve üstü düzeyde eğitim alan katılımcılara göre anlamlı derecede daha yüksektir. Düşük gelire sahip katılımcıların algılanan stres ölçeği puanları, orta gelire sahip katılımcılardan daha yüksektir. Çocuklarında dil ve konuşma güçlüğü olmayan ve çocuklarında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan velilerin algılanan stres düzeyi diğer katılımcılardan daha yüksek bulunmuştur. Birden fazla eğitsel tanısı olan çocuğa sahip katılımcıların stres puanları, tek tanılı çocukların velilerinden daha yüksektir. Lise düzeyinde okuyan öğrenci velilerinin stres puanları, okul öncesi kademeye göre anlamlı derecede daha yüksektir. Ancak, ortaokul ve ilkokul düzeyinde eğitim alan katılımcılar arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Ayrıca katılımcıların cinsiyeti, yaşı, medeni durumu ile stres puanları arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. 4-Yaşam doyum düzeyi ile anlamlı ilişki bulunanlar: Gelir seviyesi orta ve yüksek olan katılımcıların yaşam doyum puanları ile düşük gelir düzeyine sahip katılımcıların puanları arasında gelir düzeyi düşük olanları aleyhine anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Diğer değişkenlerden katılımcıların; cinsiyeti, yaşı, eğitim durumu, medeni durumu ile öğrencinin; eğitsel tanısı, okul kademesi ve tanı sayısı gibi faktörler ile yaşam doyumu arasında bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the life satisfaction and perceived stress levels of parents of special needs students who continue inclusive education, to reveal the relation between parents' life satisfaction and perceived stress, and to examine this relation in terms of gender, age, education level, marital status, perceived economic income, educational diagnosis of the student, the educational level of the student, and the number of educational diagnoses. In the study, the relational survey model, one of the quantitative research methods, was used. The target population in research consists of the parents of students actively attending inclusive education in Pendik district of Istanbul. This number is approximately 5500 for the academic year 2021-2022, when the study was conducted. The sample of the study consists of 322 parents. The data collection methods used are the“Life Satisfaction Scale”adapted by Dağlı and Baysal, and the“Perceived Stress Scale”adapted by Bilge, Öğce, Genç, and Oran. The data were analyzed using statistical analysis methods. The findings of the study are as follows: 1- Parents' perceived stress levels were found to be close to low to moderate, and their life satisfaction levels were moderate. 2-When the relation between perceived stress and life satisfaction was examined, a negative correlation was found. 3-Significant relation between perceived stress levels and demographic variables were found as follows: Participants with primary education had significantly higher perceived stress scores compared to those with undergraduate and higher education. - Participants with low income had higher perceived stress scale scores than participants with moderate income. Participants with children without language and speech difficulties or attention deficit and hyperactivity disorder had higher perceived stress levels than other participants. Participants with multiple educational diagnoses for their children had higher stress scores than parents of children with a single diagnosis. - Parents of students studying at the high school level had significantly higher stress scores than those at the preschool level. However, there was no significant difference among participants with middle school and elementary school education. No significant relation was found between participants' gender, age, marital status, and stress scores. 4-Variables with a significant relation between life satisfaction level and were as follows: Participants with middle and high income had life satisfaction scores in contrast to participants with low income. No relation was found between life satisfaction and other variables such as participants' gender, age, education level, marital status, and factors related to the student, such as the student's educational diagnosis, school level, and number of diagnoses.