TDM data link design and optimization between unmanned aerial vehicle and tactical guided munition
İnsansız hava aracı ile taktı̇k güdümlü mühı̇mmat arasında TDM verı̇ bağı tasarımı ve optı̇mı̇zasyonu
- Tez No: 826428
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CANBOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Havacılık Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Aeronautical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: İHA, Taktik Güdümlü Mühimmat, Veri Bağı, Optimizasyon, Dijital Haberleşme, UAV, Tactical Guided Munition, Data Link, Optimization, Digital Communications
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüz teknolojisinin bir ürünü olan insansız hava araçları (İHA) silahlı hale getirilerek operasyonel harekât alanında kullanımları artmaktadır. Ve bu İHA sistemlerini elinde bulunduran ülkeler stratejik üstünlük kazanmaktadır. İHA'lara ek olarak İHA'lar ile birlikte kullanılan taktik güdümlü mühimmatlar da savunma sanayii alanında giderek önem kazandığı yadsınamaz bir gerçektir. Çalışma kapsamında hem İHA'lar hem de taktik güdümlü mühimmatları oluşturan alt sistem bileşenleri açıklanmakta ve mühimmatların güdüm sistemleri anlatılmaktadır. Çalışmanın asıl amacı ise İHA'lar ile taktik güdümlü mühimmatların arasındaki kablosuz ve dijital haberleşme olan veri bağının özelliklerine ve parametrelerine yer vererek bir tasarım ve optimizasyon yapmaktır. Bu veri bağı“Döngüde İnsan”konsepti içerisinde yer almakta olup, geleceğin teknolojisini oluşturmaktadır Çalışmanın uygulama kısmında tasarım girdi parametreleri oluşturulup ve farklı dijital modülasyon yöntemleri seçilerek farklı veri hızlarında tasarımlar meydana getirilmektedir. Optimizasyon aşamasında ise Modefrontier optimizasyon programına MATLAB kodları gömülerek, MOGA (Multi-Objective Genetic Algorithm) genetik optimizasyon algoritması vasıtasıyla 400 farklı en iyi tasarımlardan meydana gelen bir tasarımlar kümesi oluşturulmaktadır. Uygulama kısmında gerçekleştirilen tasarımlar, Modefrontier tarafından oluşturulan en iyi tasarımlar kümesi içerisinde kendine yer bulup bulmadığına bakılmaktadır. Ayrıca seçilen haberleşme modülasyon yöntemlerinin tasarımlara olan etkileri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Unmanned aerial vehicles (UAVs), a creation of modern technology, are becoming armed and seeing an increase in use in military missions. And the nations that possess these UAV systems benefit strategically. Undoubtedly, tactical guided ammunition used with UAVs is becoming more significant in the defense industry in addition to UAVs. The study's scope includes an explanation of the munitions' guidance systems as well as the subsystem components that both UAVs and tactical guided munitions are made up of. The primary goal of the study is to design and optimize a data link—the wireless, digital communication between tactical guided munitions and unmanned aerial vehicles—by taking into account its properties and characteristics. The“Man in the Loop”concept incorporates this data link, which is future technology. In the study's application section, designs are produced at various data rates by setting up design input parameters and selecting various digital modulation techniques. MATLAB codes are embedded into the Modefrontier optimization program during the optimization phase, and the MOGA (Multi-Objective Genetic Algorithm) genetic optimization technique is used to generate a set of designs consisting of 400 different optimal designs. The designs created in the application part are evaluated to determine if they belong in the collection of Modefrontier's top designs. Also, the impacts of particular communication modulation techniques on designs are looked at.