Kültürel sürdürülebilirlik bağlamında Yalova termal bölgesi ve tarihi Termal Büyük Otel'in rekonstrüksiyonu
Reconstruction of Yalova thermal region and historical Thermal Grand Hotel in the context of cultural sustainability
  1. Tez No: 826438
  2. Yazar: METEHAN BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JÜLİDE EDİRNE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, Mimarlık, Sürdürülebilirlik, Termal Büyük Otel, Yalova, Conservation, Architecture, Sustainability, Termal Büyük Otel, Yalova
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Sürdürülebilirlik, günümüzde hayatın her alanında etkisini gösteren konulardan biridir. Boyutları ve niteliği dikkate alındığında, sürdürülebilirliğin yalnızca çevresel olmadığı, aynı zamanda ekonomik, toplumsal ve kültürel yönlerinin bulunduğu görülmektedir. Mimarlık açısından bakıldığında sürdürülebilirlik, tarihin de devamlılığını sağlaması bakımından önemlidir. Dolayısıyla tarihi yapılar, zamanın ruhunu yansıtmakla kalmayıp, dönemin estetik anlayışı hakkında da bilgi vermektedir. 1980'lerden bu yana sosyokültürel, bölgesel, ekonomik ve siyasi alanlarda çok sayıda küresel gelişme kaydedilmiştir. Küreselleşme, bilgiye erişimin artması, teknoloji ve ulaşım gibi sorunlar sıklıkla bu değişimlere neden olmaktadır. Birçok alanda faydalı olan bu düzenlemelerin mimarlık üzerinde de etkisi olduğu bilinmektedir. Mimarlık sektöründeki değişimlerin Bu nedenle yapıların kültürel sürdürülebilirliği tehlikeye girmiştir. Literatürdeki çalışmalara göre, sürdürülebilirlik kavramı öncelikle ekolojik sürdürülebilirliğe uygulanırken, kültürel sürdürülebilirlik üzerine nispeten az sayıda çalışma bulunmaktadır. Termal Otel, geleneksel mimarinin çarpıcı bir örneğidir ve Ulusal Mimarlık akımının ilk ürünü olarak tanımlanmasına göre kültürel açıdan gerçek bir Türk evidir. Otel 1984 yılında yıkılmış olmasına rağmen, 2004 yılında başlayan çalışmalar sayesinde 2010 yılında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Termal Büyük Otel'in korunması için bir öneri sunmak ve Yalova Termal Bölgesi'nin kültürel sürdürülebilirliğini mimari açıdan değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
Sustainability is one of the issues that affects every aspect of life today. Considering its dimensions and nature, it is seen that sustainability is not only environmental, but also has economic, social and cultural aspects. In terms of architecture, sustainability is important in terms of ensuring the continuity of history. Therefore, historical buildings not only reflect the spirit of the time, but also provide information about the aesthetic understanding of the period. Since the 1980s, there have been many global developments in sociocultural, regional, economic and political fields. Problems such as globalization, increased access to information, technology and transportation often cause these changes. It is known that these regulations, which are beneficial in many areas, also have an impact on architecture. As a result of the changes in the architecture sector, preferences for hotel architecture have also changed. Therefore, the cultural sustainability of the buildings has been jeopardized. According to studies in the literature, the concept of sustainability is primarily applied to ecological sustainability, while there are relatively few studies on cultural sustainability. The Termal Hotel is a striking example of traditional architecture and is a culturally authentic Turkish house, described as the first product of the National Architecture movement. Although the hotel was demolished in 1984, it was reconstructed in 2010 in its original form thanks to works that started in 2004. The aim of this study is to present a proposal for the preservation of the reconstructed Termal Büyük Otel and to evaluate the cultural sustainability of Yalova Thermal Region from an architectural point of view.