Pattery making and clay sculpting in a virtual environment
Sanal ortamda çömlekçilik ve kil heykeltraşlığı
- Tez No: 82648
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEYSİ İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sanal Gerçeklik, Biçim Değiştirir Yüzeyler, Kil Modellemesi, Çömlekçilik, Sanal Heykelcilik iv, Virtual Reality, Deformable Surfaces, Clay Modeling, Pottery Mak ing, Virtual Sculpting
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Biçim değiştirir nesneler, bilgisayar grafiği alanının önemli araştırma konu larının arasında yer alır. Bu tezde, insan ile etkileşim yardımıyla nesne biçim lendirme işlemini hızlı görselleştirmeyi sağlayan sanal kil malzemesi modeli ve ilgili algoritmalar sunulmaktadır. Önerilen sanal kil modeli, parçacık sistemleri, hacim elemanı tabanlı gösterimleri ve örtük yüzeylerin sunduğu temel fikirlere dayanılarak oluşturulmuştur. Bu yöntemde, insan elinin her kısmının, biçim lendirme işleminde kullanılmasını sağlayan sanal gerçeklik eldivenleri ve konum izleyicileri gibi ileri çevre birimlerinin kullanılması ile gelişmiş bir modelleme ortamı sunulmaktadır. Deneysel sonuçlar, bu yöntemin oldukça düşük işlem gücü ve bellek gereksinimlerinin olduğunu ve genel amaçlı kişisel bilgisayarlarda bile etkileşimli çerçeve hızlarına ulaşılabildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Deformable objects are an important area of research in computer graphics. This thesis introduces a non-physical model of a virtual clay-like substance and associated algorithms for very fast visualization of a deformation process as a result of human interaction. The proposed virtual clay model is based on key ideas from particle systems, voxel-based volume representations and implicit surfaces. Advanced modeling environment is provided through sophisticated input devices like virtual reality gloves and position trackers that allow every part of a human hand to be used in the deformation process. The experimental results show that modeling process has modest computational requirements and interactive frame rates can be achieved even on general purpose personal computers.