Interpretina the architectural
Mimari olanı yorumlamak
- Tez No: 82649
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUALLA ERKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Estetik, Sanat Yapıtı, Sanatın Kendine Özgünlüğü, Mimari Nesne Mimari Yapıt, Sanat Deneyimi, Mimari Deneyim, Aesthetics, Artwork, Specificity of Art, Architectural Object, Architectural Work, Artistic Experience, Architectural Experience
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma mimarlık alanında yorum olgusunu, bir mimarın mimari gelenek içerisindeki yorumlayıcı yaklaşımı açısından tartışmaktadır. Mimari yapıtlar üzerine, mimari yapıtın - mimariyi deneyimlerken farkedilen 'mimari olan'a duyum düşüncesini içeren- estetik kurgusu ile ilişkili olarak, bir kendine özgünlük olgusunun tartışılması amaçlanmıştır. 'Mimari olan'a duyum anlayışı, estetik formun sanat yapıtlarının iletişimsel yapısı olarak incelenmesi çerçevesinde ele alınacaktır. Bununla ilişkili olarak sanat yapıtının deneyimlenmesi, yapıtın gereksinim duyduğu biçimsel ilişkinin yerine getirilmesi anlamında değerlendirilecektir. Bir mimarın -'mimari olan'ı yorumlamak amacıyla- mimari yapıtlara yorumlayıcı yaklaşımı, mimari nesne'ma düzenlediği biçimsel ilişkiye yönelmiş olarak önerilecektir. Bu çerçevede 'mimari olan'ı yorumlamak amacı,“kurgulanan' olarak imgelenen herhangi bir yaşantı ile ”kurgulamş' olarak mimari nesne arasında dönüşümü sağlayan 'mimari olan'a duyum ile ilgilenmek şeklinde tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study explores the notion of interpretation in the field of architecture from the viewpoint of an architect's interpretative attitude within the architectural tradition. A notion of specificity for the architectural works is aimed to be discussed in relation to their aesthetic constitution which involves a sense for the 'architectural' that discloses itself in the architectural experience. The sense for the 'architectural' is evaluated through an examination of aesthetic form as the communicative instance of artworks. Thus the experience of the work of art is discussed and estimated as a fulfillment of the formative mediation the artwork demands. It is suggested that an architect's interpretative approach to architectural works, as an intent of interpreting the 'architectural', is directed to this formative mediation that the architectural object regulates. Accordingly, it is claimed that this intent of interpreting the 'architectural' concerns the translative sense for the 'architectural' which operates between any imagined life situation as the 'articulated' and the architectural object as the 'articulation1.